Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Toprak Turizm

TARAFINI SEÇ

2014-10-16 00:00:00
1912 OKUNMA

Levent SERDAR

PKK: Kürdistan İşçi Partisi  (Kürtçe: Partiya Karkerên Kurdistan) 1974 yılında Abdullah Öcalan tarafından kurulan PKK'nın ideolojisi Marksizim-Lenisizim üzerine kuruludur. PKK'nın başlangıçtaki amacı; Kürdistan diye tanımlanan, Kürtlerin de yaşadığı, Türkiye 'nin doğu ve güneydoğusu, Irak 'ın kuzeyi, Suriye 'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısındaki bölgede, bağımsız sosyalist bir Kürt Devleti kurmaktı. PKK 7. Parti kongresinde Bağımsız Kürdistan kurma idealinden vazgeçtiğini ilan etmiştir. Yaklaşık 10 bin silahlı teröristten oluşmaktadır.

PYD; PKK'nın Suriye'de konuşlanan koludur.

YPG ise; PKK'nın Suriye'de konuşlanan kolu olan PYD'nin silahlı kanadına verilen isimdir. Tam açılımı Kürtçe "Yekineyen parastina gel" dir. Türkçede  "halkçı koruma birlikleri" anlamına gelmektedir.

Ypg yaklaşık 5000 teröristten oluşmaktadır. YPG Suriye'de etkin rol üstleniyor. Suriye'de Özgür Suriye Ordusuna karşı Beşşar Esed'in yanında yer alıyor.

El Nusra; Beşşar Esed'i devrilip kendi ideeri dâhilinde bir devlet kurmayı amaç edinmiştir.

Sünni İslâmcı ve selefilerden kurulmuş yaklaşık 5000 kişilik bir guruptur. Zaman zaman IŞİD’ le beraber hareket etmektedir.

IŞİD; Irak ve Suriye'de etkinlik gösteren radikal İslamcı silahlı grup ve tanınmayan cihatçı devlet. Petrol kaynaklarına yakınlığı nedeniyle dünyanın en zengin grupları arasında sayılmaktadır. Irak Savaşı 'nın ilk yıllarında kurulan ve 2004 yılında El Kaide 'ye bağlılığını ilan eden grup bir süre sonra Irak El-Kaidesi adını aldı. Grup genelde Sünni topluluklardan oluşur.

Amacı; Irak ve Suriye topraklarını içine alacak Sünni bir devlet kurup Halifeliğini ilan etmek. 2013 yılında El Kâide ile bağlantısı kalmamıştır. Suriye'de 30 bin Irak'ta 20 bin kadar silahlı militanı vardır.

TSK; Türk silahlı kuvvetleri Türkiye Cumhuriyeti devletini dıştan gelebilecek olan her türlü tehdide karşı savunma görevini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir. Yaptırım gücünü, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 'ndan alır. Başkomutanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

Türk Silahlı Kuvvetleri; Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri olmak üzere üç ana kuvvetten oluşur. Barış döneminde İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan ve sefer durumunda Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine dâhil olan Jandarma ve Sahil Güvenlik ise alt birimleridir. Toplam güç ve sayı bakımından dünyanın 8. NATO 'nun 2. büyük ordusudur.

673. 986 etkin personeli vardır. Savaş halinde;   21 milyondan fazla erkek ve 20 milyondan fazla kadın,  savaş için elverişli durumdadır.

Suriye'de Irak'ta bize tehdit olabilecek hiç bir silahlı güç yoktur. Bölgesel barışı savunan ülkemiz üç beş çapulcuya aldırış etmez. Bu bölgede bizden daha yüksek sesle konuşabilecek başka bir ülke ve yapılanma yoktur. Kökleri tarihin derinliklerine uzanan bu  millet;  Çağ açıp çağ kapatan ecdadın torunlarıdır. Tarihimiz her zaman Batı Dünyasını tedirgin etmiştir. Bu yüzden milletin özgüvenini tekrar kazanamaması için  türlü fitneler içinde olmuşlardır. Ama artık kılıç kınına sığmamakta ve Türkiye'miz hak ettiği konuma adım adım yaklaşmaktadır.

Bu devletin imkânlarını kullanan her vatandaşı, devletinden yana bir tavır almak zorundadır. Zorbalıkla hâkimiyet sağlayacağını düşünen oluşumların taraftarları da onlarla birlikte tarihe gömülecektir.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Ölüm onu market alışverişinde yakaladı
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran