Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Batakköylü Düğün Salonu

POŞETLERDEN ÜCRET ALINMASI VE PİYASALAR

2019-01-07 10:55:07
2336 OKUNMA

Halil AKAN

Yeni alınan kanunla 1.1.2019 tarihinden itibaren alış veriş yaptığımızda reyonlardaki poşetler hariç diğer tüm poşetler için ücret ödemek zorunda kalacağız. Bu kanun fikrini sunan şahsa sormak isterdim, bu kanunla poşetlerin sokağa atılmasını nasıl önleyeceksiniz.
 
Çevreyi temiz tutmamızın, geri dönüşümü mümkün ürünlerin ekonomiye kazandırılmasının ülke ekonomisine ve gelecek nesillere neler kazandıracağını, aksinin yapılması durumunda neler kaybettireceğini, görsel medya kullanılarak, ilkokul öncesi eğitimde yani anaokullarında öğretilmesi gerekmez mi? Her şeyi batıda mı aramak lazım? Benim dinimde, benim peygamberimin hayatında, günlük yaşama dair hangi kanuna ihtiyaç duysanız her şey mevcut. Ancak bu milletin evlatlarının dinini, ecdadını, tarihini ve kültürünü, örf- âdetini öğrenmesi engellenmiştir. 
 
Şimdi poşetlere 25 krş ödenince sokaklar temiz mi olacak? Sadece poşet midir çevremizde atılanlar. Batı geri dönüşümde %63 oranında ekonomisine geri kazanım sağlarken bizde %1. Batıda geri dönüşüm evlerde başlıyor. Her evin önünde 3 adet çöp kovası olur. Her birine atılacak ürün bellidir. Yani vatandaş bilinçlendirilmiştir. Böyle yapmakla ülkesine, gelecek nesillere neler kazandıracağını bilmektedir.
 
Eğer illa da poşetten kurtulmaksa gayeniz, poşet yerine file ve/veya çevre dostu çantaları sunabilirsiniz. Ücretli poşet uygulaması ülkemizde faaliyet gösteren yabancı kökenli birkaç firmaca uygulanmaktaydı zaten. Bir başka tuhaflıkta,  ben neden firmanın reklamını bastırdığı poşeti para ile satına almak zorunda bırakılıyorum.  Büyük firmalar kanunu ortaya atana minnettardır. Çünkü bu yolla firmalar baskılı poşet masrafından ciddi tasarruf sağlayacaklardır.
 
Bizde bir kanun çıkartılırken enine boyuna düşünülmez,  gece rüyada görülen sabah hayır mı şer mi demeden, istişare edilmeden hemen uygulamaya konulur.
 
Gelelim en çok merak edilen konuya: önceki yazılarımda sizlere 5.26 ların (istemeyerek de olsa) alım için uygun yerler olduğunu, bu seviyelerin altında dolar kurunun pek inandırıcı durmadığından bahsetmiştim. 5.20 li seviyelerin dolar alıp, artmasını dört gözle beklendiğini yazmıştım. Hala aynı fikirdeyim.
 
Bakın; 31.12.2018 de 5.26 olan dolar 2.1.2019 da sadece iki gün sonra 5.66 oldu. Elin yabancısı birkaç saatte 10000$ alıp satmakla 4000tl kazandı, bunu milyon dolarlar ile çarparsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. 5.66 yı gece gören dolar tekrar 5.33 lere geriledi. Bu gerileme 5.10 lara kadar devam edebilir ancak buraların kalıcı olduğunu düşünmüyorum.
 
Dövizin kısa süreli dalgalanmalarından ekonomimiz ciddi derecede olumsuz etkilenmektedir. Yetkililer her şeyde olduğu gibi bu konuda da bataklığı kurutmak yerine sinekleri öldürme yolunu seçmek isteyebilir.  Bir bakarsınız yakında döviz alım satımı yapanlar tespit edilir cezalar verilir. Suçlu dövizi alıp satanlar görülür, oysa asıl suçlu dövizin bu şekil hareket etmesine izin verenlerdir.
 
Ekonominin şuan için en büyük sorunu dövizin ne olacağına dair belirsizliğin artmış olmasıdır. Sosyal medyaya baktığınızda en iyimseri birkaç ay içinde dolar kurunun; 7-8 tl leri hatta 10-12 tl leri göreceği konuşuluyor. Bugün ülkemde TL den daha çok dolar kullanılmaktadır. Hal böyle olunca da doların sürekli artması ülkemizi, milletimizi fakirleştirmekte, yabancıların eline mahkûm etmektedir.  
 
Dolar’ın artışı kanıma dokunuyor ancak gerçekleri görmezden de gelemeyiz. Dolarda geri çekilme 5.26-5.10 seviyeleri olarak görünmektedir. 5.00’ların altında bir kalıcı dolar kuruna pek inanamıyorum. Yükselişler daha olası görünüyor. Şu seviyeleri izlemenizi öneririm; 5.26-5.49 aralığı önemli, sonra 5.67-5.74-5.86-5.94-6.20-6.40( buradan anlaşılması gereken bir seviye geçildiyse hedef bir sonraki seviye demektir) dolarda 5.28-5.10 aralığına geri çekilme olabilir ama buralarda kalması zor.  Euro ise; 5.86 ların altı zor, 6.12-6.24-6.46-6.80-7.20 yükselişlerde olası hedefler olarak gözükmektedir.
 
Size en çok eğer yatırım yapmak istiyorsanız altını almanızı önermiştim. Geçen haftalarda altının gram fiyatı 200-205 aralığındaydı, bugün itibari ile 226 tl. Ons altın da ilk hedef 1308-1312$, bu seviye geçilir ve birkaç gün kalabilirse yükselişler sert bir şekilde devam edebilir. Ons düşecek olsa dolar yükselir, dolar düşecek olsa ons yükselir ve böylece altının 200 tl’nin altına inmesini bırakın 200 de kalması bile bence zor. 200-225 aralığı orta uzun vade için yatırım yapılır seviyeler olarak gözükmektedir. Bütün bu yazdıklarım benim kişisel fikirlerim olup bir yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.
 
 Bakanımız :“döviz aldığımız politik önlemlerle geriledi” dediğinde bende mesele dövizin gerilemesi değil keşke bu hamle 4.00 ları yukarı zorlarken yapılmış olsaydı da bugün dolar 3.00-3.50 aralığında kalsaydı demiştim. Başka bir açıdan ise, dövizi düşürdünüz eyvallah peki nasıl başardık? faizi %25’e çıkartarak. Ne zamana kadar sürer bu düşük hal? tefeciler faizden istedikleri karları alana kadar. Peki, ya sonra, faizden karını alan sıcak parayı nasıl durduracaksınız. Temel sorun bu oynaklığı tamamen ortadan kaldırabilmekte. Faizi kaldırabilmekte, Müslüman ülkeyiz diyoruz en yüksek faiz bizde, kalkacak ilk faiz devletin vatandaşından olan alacaklarındaki gecikmelerden aldığı faiz olmalıdır. Gerisi fasa fiso…
 
Özetle ey Müslüman din kardeşim: hayat kısa, mutluluğu dışarda, şan, şöhret de nefs de arama, yaratılış gayeni hatırla ve dinine göre yaşa, yoksa yaşadığın dine inanırsın ve dünyanda harap olur ahiretinde.
 
Piyasaları da ekleyince yazı biraz uzadı fakat çok kısaltınca da konu anlaşılmıyor. Hakkınızı helal edin.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Ölüm onu market alışverişinde yakaladı
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran