YÖNYAP YAPI
Toprak Turizm

NEDİR BU ANLAYARAK HIZLI OKUMA EĞİTİMİ

2023-09-18 11:13:26
787 OKUNMA

Dilber ÇULLU SARI

Son birkaç yıldır oldukça sık duyduğumuz bir eğitimin adı. Aslında tarihi ikinci dünya savaşına dayanıyor. Bugün birinci sınıftan itibaren Anlayarak Hızlı Okuma Eğitiminden söz ediliyor ve bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Peki nedir bu anlayarak hızlı okuma eğitimi ve neden gerekli.
 
Anlayarak Hızlı okuma Eğitimi çocuğun okuma ve anlama hızını en az üç kat arttıran bir eğitim. Neden gerekli sorusunun cevabı ise son derece net. Okuduğunu anlamayan hiçbir dersten başarılı olamaz. Bugün tüm dersler okuduğunu anlamaya yönelik. Tüm sınavlar okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayalı. Matematik dahil upuzun paragraflarla muhatap çocuklar, çocuk konuyu bilse bile okuduğunu anlamadığı için soruyu çözemiyor. Tıpkı bir Fransız ile bir Türk ün anlaşmaya çalışması gibi. Sayısal derslerinin yanında sözel derslerde ise paragraflar neredeyse bir sayfa , çocuklar o bir sayfa ile karşı karşıya kalıyorlar.  Sonunu okurken başını unutuyorlar. Sınavda zamanı yetiştiremiyorlar, peki tüm bunların çözümü hakikaten Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimi mi? Bu eğitim sihirli bir değnek gibi dokunacak mı çocukların hayatına. Cevabı kesinlikle EVET. Ne oluyor da tüm bu sorunlar çözülüyor. 
 
Eğitimin üç ayağı var. Birincisi göz kaslarını geliştirmek. Tıpkı bir atletin iyi koşabilmesi için kaslarını geliştirmesi gerekiyor ise okuma içinde göz kaslarının gelişmesi gerekiyor. Şu an bizler ortalama okurken bir ya da iki kelime görebiliyoruz. Göz kaslarının gelişmesi ile birlikte tek seferde dört beş kelime okunabiliyor. Çocuk blok okuma yapabiliyor. Bu da doğal olarak okuma hızını arttırıyor. İkinci ayak okuma egzersizleri. Okuma egzersizleri kullanılan kitap ya da program ile sağlanıyor. Ben bunun için hem kitap manuel okuma hızını artırmak için hem de yapay zekâ uyumlu bireyin hızına ve ilerleyişine göre program tercih ediyorum. Üçüncüsü ise çocuğun her gün en az 20 dk kitap okuması. Bu üç ayak bir araya geldiğinde yaklaşık bir ayda okuma ve anlama hızı en az üç kat artıyor.
 
Gelelim en çok merak edilen diğer bir mevzuya hızlı okuyarak konu anlaşılır mı? Öyle ya bize hep içinizden yavaş yavaş aheste aheste okuyun denildi. Şimdi biz kalkmış diyoruz ki hızlı okuyun. Peki anlıyor muyuz. Şu -an yaz-dık-la-rı-mı bir-leş-tir-me-den yaz-dı-ğım gi- bi he-ce-le-ye-rek o-ku-yun. Ve de-ne-mek i-çin bir ar-ka-da-şı-nız i-le he-ce-le-ye-rek ko-nu-şun. O-na çok ba-sit bir-kaç cüm-le ku-run. Me-se-la siz-ce şu-a-na ka-dar ne yaz-dım. O-ku-du-ğu-nu-zu ba-na an-la-tır-mı-sı-nız. 
 
Zorlandınız mı .  Evet zorlandınız.   Neden zorlandınız. Çünkü zihnin belli bir okuma kapasitesi var. Ve biz bunun altında okursak zihin o boşluğu doldurmak için aklımıza bir sürü şey getiriyor. Bu yüzden paragrafın sonuna gelindiğinde başını unutuyoruz. Odaklanamıyoruz. Okuma dediğiniz aslında göz ile zihin arasındadır. Tıpkı fotoğraf çekmek gibi. Zihin kendi kapasitesinin altında bir hız ile okuması Ferrarinizi köy yolunda kullanmaya benzer. Ne kadar keyif alırısınız. Ne kadar yola odaklanırsınız. Biraz daha açayım arabanızı 30 ile kullandığınız da mı yoksa 90 ile kullandığınızda mı dikkatiniz yoldadır. 90 ile değil mi. Okuma ve anlama da tıpkı böyle. Zihninize hak ettiği hızda kullanırsanız paragrafın sonuna geldiğinizde başını unutmazsınız. 
 
Gelelim bu eğitimin çocuklarımıza ne kazandıracağına. 
 
Bir : okuduklarını tek seferde anlayacaklar. Bunun katkısı ne olacak çocuğa, çocuk sınavda aynı paragrafı tekrar tekrar okuyarak strese girmeyecek zaman kaybetmeyecek. Ki sınavda öğrencinin bir soruya takılması genellikle ondan sonraki üç dört soruyu da götürür. 
 
İki: okuma hızı en az üç kat artacağı için her soruda yaklaşık 20 sn kazanacak. Bu tüm sınav düşünüldüğünde muazzam bir süre.
 
Üç: zihin kendi kapasitesinde okuduğu için sıkılmayacak. Kitap okumak eziyete dönüşmeyecek. 
Peki bu eğitim kaç yaşından sonra alınmalı. İlk okul ikinci sınıftan itibaren bu eğitim alınabilir. Çocuğun bir ayda okuma ve anlama hızının üç kat artması için öncelikle okuma kusuru olmamalı ve akıcı okumaya geçmiş olması gerekir. Ve bu eğitim ne kadar erken alınırsa çocuk o kadar faydasını görür. Çünkü göz kaslarının gelişimi tıpkı diğer kaslar gibi erken yaşta daha hızlı gelişir. 
 
Yukarıda yazdığım nedenlerden dolayı sınava hazırlanan her çocuğun ilk yapması gereken Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimi almak. Bu eğitim sonunda yeni nesil sorular ile baş etmek çok çok daha kolay olacak.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Tanker kaza yaptı, evler tahliye edildi
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)