YÖNYAP YAPI
Ellidört Park

MERKEZ BANKASI FAiZ ARTIRDI PiYASAYA ETKiLERi NE OLUR

2021-03-19 09:27:54
2264 OKUNMA

Halil AKAN

Allah’ın rahmeti ve bereketi tüm inanların üzerine olsun. Merkez Bankası faizi artırmaya devam ediyor. Bugünkü kararını da 200 baz puan artırma yönünde kullandı ve faizler %19'a yükseltmiş oldu. Yazılarımda sıklıkla değindiğim bir şey var o da; faizi artırmak için döviz kurlarını şantaj aleti olarak kullanıyorlar ve kullanacaklar bu unutulmasın. Asıl hedeflerinin yüksek faiz kararı ile çok para kazanmak değil; ekonomiye darbe vurmak, Üretimi ve yatırımları, aşırı artan maliyetler nedeniyle durma noktasına getirmek, maliyet enflasyonunu yükseltip ekonomiyi bitirmek.
 
Hele birde son zamanlarda yapılan büyük yatırımların, üretim ve halkın temel ihtiyacını karşılayacak yatırımlar olmadığını düşündüğümüzde, durum pekte iç açıcı gözükmüyor. Şuan ki durum ve Merkez Bankasının kararları bana 2008 yılını anımsatıyor. hatırlayalım; dolar kuru 4.80 merkez bankası faizi 300 baz puan artırdı ancak buna rağmen çok kısa bir zaman içerisinde dolar 7.20'lere yükselmişti. fazla fazla faiz vermek dövizin artışına engel olmuyor ve olmayacakta, neden bu faiz artırmada ısrar ediliyor anlamış değilim. bugünkü faiz kararı açıklanmadan önce, faizler %17' dolar 6.89'ken. faizler %17 den %19'a yükseltilmesine rağmen dövizde o kadar bir düşüş yaşanmadı. bu durum hiç hoşuma gitmiyor ve sanki 2008 deki bir hareketin olacağını sezen merkez bankası önceden uyarı yapmak ister gibi. sakın ola dövizle borçlanmayın.
 
Bu yaşadıklarımız, vaktinde ülkeye girmesine göz yumulan sıcak paraların ceza makbuzları . Ülkede hain o kadar çok ki dışardakilere fırsat gelmiyor. Siyaset olmuş mazeret üretme yeri. Sorunlar belli, halk çözüm üretilmesini beklerken, siyasiler kendi dertlerine düşmüş. ülkenin milli meselesi diye bir şey kalmamış, herkes durumdan vazife çıkartmaya bakıyor. Siyasi irade sorunları halka şikayet olarak mı anlatmalı, çözüm mü üretmeli? hala muhalefeti, iktidarı bu ülkede adalet kanunlarında bir düzenleme ihtiyaç duyulduğunun farkına varamamış, onlar haber izlemiyor, ülkede olup bitenlerden bi haberler galiba. Eğer bunu görebilip yasal düzenlemeler yapılmış olsaydı, haberler, kadına şiddet, darp, hırsızlık, dolandırıcılık, gasp vb gibi konulardan oluşmazdı. Siyaset sadece siyasilerin birbirlerine hakaret içeren sözler sarf etme yeri haline gelmiş. gelin bu milletin sorunlarını birlikte çözelim diyen kalmamış, var olanlarının da yaşamasına iman tanımamış.
 
Peygamber efendimiz inanlar şu beş günahı yaparlarsa Allah cc onlardan şu beş nimeti kaldırır buyurmuş:
 
1-zekat kalkar, fukara gözetilmez ise; Allah zalimleri musallat eder, ticaret biter, bereket gider. (bugün öyle demiyor muyuz, işlerin tadı tuzu yok diye)
 
2-sadaka verilmez ise; bela sicim gibi yağar.
 
3-araziden elde edilen mahsulün öşrü verilmez ise, arazilerden, ekinden bereket kalkar.  (eskiden Anadolu toprakları tüm dünyaya beslerken, bugün kendine yetecek durumdan uzak)
 
4-genç ve sıhhati yerindeyken duayı unutursa; ihtiyarlık geldiğinde, musibet geldiğinde Allah duasına icabet etmez.
 
5-namaza ehemmiyet verilmez ise; dinin direği namaz önemsenmez ise bizim batıl olan dinlere inanlardan ne farkımız kalır. Namaza gereken önemi vermemek bizim huzur ve bereketimizi yok eder.
 
bu saydıklarımı bu zaman için bir düşünün. yorumu size bırakıyorum. nasıl bir Müslümanlıktır bu? faiz bizde, sahtekarlık bizde, suç işleme rekorları bizde, onca günaha, isyana rağmen bu halimize bakınca, toprağın üstündekilerden değil, altındaki değerlerden kaynaklandığını düşünüyorum.
 
son olarak: yine tekrar edeyim bence döviz fazla düşmez aksine artabilir amma ben döviz alıp onun değerlenmesine katkıda bulunmayalım derim. altın ve gümüşün bir zaman sonra sessizliğini bozabileceğini düşünüyorum, dijital paralardan al/sat ile kolay para kazanma işini çokça duyuyorum ve hep diyorum ki; bu zalimler herkesin kazanmasını istemezler, eğer herkes kazanıyorsa dikkat edin derim.
 
not: yukarıda yazılanların tamamı şahsi düşüncelerim olup, hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir.
 
instagram sayfamızdan bizi takip edebilir, görüş ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.
 
instagram sayfamız: akan.kuyumculuk

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Sokak köpeği altın ve paraların olduğu çantayı böyle götürdü
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks