Aydın Metal
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

KALBİNİ SEV, İYİ BESLEN!

2015-10-04 00:00:00
1367 OKUNMA

Melike Nur EROĞLU


Günümüzde en sık görülen ölüm nedenlerinden biri haline gelen ve genetik yatkınlığın büyük rol oynadığı kalp ve damar hastalıkları sigara, aşırı stres, hareketsizlik ve yanlış beslenme gibi faktörlerle büyümeye devam ediyor.

Kalp damar hastalıkları açısından önemli risk faktörlerinden biri olan şişmanlık en büyük tehlikelerden biri olarak karşımıza çıkmakta. Şişman kişilerde yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıkları daha sık görülüyorken, yalnızca 2 ile 5 kilo arasında zayıflamanın bile tansiyonu düşürdüğü, kan lipitlerini normal düzeye getirdiği, insülin salgısını düzenlediği ve kalbi koruduğu artık bilinen bir gerçek. Öyleyse kalp hastalıklarından korunmada bu büyük risk faktörünü elemek için ideal kilomuza olabildiğince yaklaşmamız şart.

Sağlıklı beslenme mutfakta başlar.İşe katı yağları mutfağınızdan çıkartarak başlayın (margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı vb.). Bunların yerine ayçiçeği yağı, mısırözü yağı, zeytin yağı, ve fındık yağını tercih edin. Tek tip yağ tüketmek yerine sıvı yağları kullandığınız yemeğe göre çeşitlendirin çünkü her birinin içindeki doymamış yağlar kan yağlarını düşürmede ve iyi kolesterolümüzü artırıcı etkiye sahiptir. Zeytinyağını salatalarda, yemeklik olarak kullandığınız diğer sıvı yağları ise karışım şeklinde tüketiniz. Kızartma ve kavurmalardan uzak durmalı; daha çok haşlama, kendi suyunda pişirme, ızgara ya da fırında pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz.

Posa vücudumuzda kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.Haftada en az iki kez kurubaklagil, günde beş porsiyon sebze-meyve tüketmek posa ihtiyacınızı karşılayacaktır.Yüksek posa değerine sahip yulaf kepeğinin de, içerdiği beta–glukan adlı madde nedeniyle safra asitlerinin bağırsaklardan emilimini önleyerek kolesterolü düşürdüğü belirtilmektedir. Buğday ve pirinç kepeğinin de kolesterol ve tansiyon düşürücü etkisi yine yapılan çalışmalarla tespit edilmiştir.

Meyve ve sebzeler çok fazla sayıda antioksidan bileşenler içerdiği için de kalp ve damar sağlığını korumada etkindirler.Kabuklu yenebilen meyveleri mümkün olduğunca kabuklu tüketmek sağlımız için daha faydalı olacaktır.

Yumurta yüksek kolesterol içermesi nedeniyle tartışmalı bir besin  fakat içerisindeki lesitin sayesinde kolesterol üzerine olumlu etkileri var.Bu yüzden yumurta yasak değildir, farklı günlerde ve kırmızı et tüketimiyle aynı gün olmamak üzere haftada 2 kez tüketilebilir. Kıymalı, pastırmalı, sucuklu veya tereyağlı olarak pişirmek yerine; haşlama, sıvı yağla hazırlanmış menemen veya sebzeli omlet şeklinde tüketmek de daha sağlıklı olacaktır.

Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri içerir. Kan damarlarını genişletme ve kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltma özellikleriyle damar tıkanmasını engelleyerek kalp-damar hastalıkları üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

Tuz tüketimini azaltmanız da kalbinizi koruyacaktır.Yemeklerinizde tuzun eksikliğini hissetmemek için nane, kekik, pul biber gibi baharatlarla yemeğinizi lezzetlendirebilirsiniz.

Kalp ve damar hastalıkları önemli bir sağlık sorunudur. Eğer böyle bir hastalık durumu riski taşıyorsak doktor ve beslenme uzmanı işbirliği ile önlem almak kendimiz için yapabileceğimiz en doğru tercih olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim…

Diyetisyen Melike Nur EROĞLU

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Makam aracı kullanmayan belediye başkanı işe otobüsle gidiyor
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks