YÖNYAP YAPI
Ellidört Park

Kadeş vapuru rezareti!

2024-03-13 18:59:00
788 OKUNMA

Şehabeddin Mahir Tuna

Cumhuriyet kurulduktan bir süre sonra nedense Çanakkale şehitleri unutulmuş, 18 Mart’ta şehitleri anmak için resmi anma töreni ve organizasyonları yapılmaz olmuştu. Bu dönemde yapılan Çanakkale Şehitleri’ni anma programları ise genellikle resmî toplantılarla veya lüks vapurlara binilip şehitlere uzaktan selam yollamak ve nutuk atmakla geçiştiriliyordu. Nihayet bazı gayretli insanların çabalarına istinaden 1933 yılı sonrası bu günkü seviyesinden çok uzak olsa da kısmi anma programları yapılmaya başladı. 
 
1962 yılında hala ülkemizin en büyük muhalefet partisi olan siyasi parti ve o partinin gençlik örgütü Çanakkale Şehitlerine sahip çıkarak (!) büyük bir Çanakkale gezisi düzenledi! Gezi ve anma programları kapsamında “KADEŞ” isimli bir vapur tutuldu ve vapurun eksiklerinin giderilmesi ve hazır hale getirilmesi için o dönemin parasıyla 1 milyon 700 bin Türk Lirası harcandı. 
 
Malum siyasi parti ve gençlik örgütü bu geziyi İzmir’de her zaman kendilerini çağdaş ve modern diye isimlendiren örgütler tarafından seçilmiş 850 kişilik bir genç grubuyla yapacaktı. Zaten vapur kapasitesi de o kadardı. Fakat nereden geldiği ve kim tarafından organize edilip toplandığı belirlenemeyen(!), elleri içki kasalarıyla dolu kızlı-erkekli çok sayıda gencin zorla İzmir’den kalkacak olan “KADEŞ” isimli vapura binmesiyle gemideki genç sayısı hareket anında 1500’lere yükseldi.  Geminin hareket etmesinden kısa bir süre sonra ise gemide görülmemiş bir rezalet furyası başladı. Gemiye sonradan dahil olan kızlı-erkekli genç grup içkiler içip, zil zurna sarhoş halde ortalığı dağıtıp gemiyi ele geçirdi.
 
Yaşanan rezalet hele o dönem için anlatılacak gibi değildi. Sözde şehitleri anma ziyareti adıyla organize edilen bu geziyi adeta fuhuş, tecavüz ve zina partisine çeviren bu insan müsveddeleri, bin bir rezillik içerisinde güvertede kızların namuslarını ayakları altına alıp bayrak yerine gemi direğine o kızların iç çamaşırlarını asmıştı. Rezillikler gezi boyunca ve Çanakkale’de de devam etti. Sözde Çanakkale şehitlerini anmak için yola çıkan o gemiden sadece 45-50 genç anma programına katılmış diğerlerinin çoğu ya gemide sızıp kalmış ya da programlara katılmamıştı. 
 
O dönemde bu rezillik birçok gazete ve dergide haber olarak yayımlandı ve büyük tepkilere neden oldu. Geziyle ilgili birçok soruşturma açıldı ve tahkikat yapıldı. Gezi organizasyonunda yer alıp yaşananlara büyük tepki gösteren bir grup partili, hem bu rezalete sebep olanları hem de organizasyon için harcanan milyonların hesabını sormak ve sözde sorumlular cezalandırılmak istese de olaylar bir süre sonra örtbas edildi ve konu kapatılıp unutturulmak istendi. Bu gün birçok insanın bu rezaletten haberinin olmaması bu çabaların karşılığıdır!
 
Aradan 62 sene geçti. 62 senede köprünün altından çook gemiler geçti! 62 sene önce o gemide yaşananlar beklide yeni gençliğin Allah’tan korkmaz, kuldan utanmaz, haya ve namus yoksunu yarınlarının da habercisiydi. Çünkü günümüzde içki, kumar ve zina günah, ahlaksız veya ayıplanacak bir iş olarak görülmüyor. Aksine demokrasi, özgürlük ve çağdaşlığın gereği olarak kanunların arkasına sığınılarak her geçen daha fazla yayılıyor ve meşrulaşıyor. 
 
Eskiden İstanbul’da Rum kadınları dahi Ramazan-ı Şerif ayına ve Müslümanlara hürmeten sokağa çıkarken kapalı giyinir başlarını da örterdi. Yunanistan’da Müslümanların yoğun yaşadığı bölgelerdeki Rumlara ait sahil lokantaları bile yollarda olan yemek masalarını Müslümanlara hürmeten kaldırır ve servislerini dükkan içlerinde yapardı. 
 
Bu sene Çanakkale zaferlerinin 109. Yıldönümü Ramazan-ı Şerif ayına denk geldi. Memleketin halini şöyle bir düşünün! Özellikle büyük şehirlerde ve şehir merkezlerindeki caddelerin ve o caddelerdeki gençlerle “ÖLÜVERSİTE” de okuyan birçok gencin hali düşünüldüğünde günümüzdeki rezillikler “Kadeş Vapuru Rezaletine” rahmet okutmuyor mu?
 
Bir Sonraki Yazımızda Görüşebilmek Ümidiyle…
 
Şehabeddin Mahir TUNA
 
İlahiyatçı Yazar
 
sehabeddinmahir@gmail.com

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Paralarla ortadan kaybolan kuyumcu ile ilgili yeni gelişme
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)