Akyazı Panjur
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

FED FAİZ KARARI SONRASI PİYASALAR

2024-06-13 09:56:49
2110 OKUNMA

Halil AKAN

Beklenen büyük açıklama geldi, her zaman ki gibi tüm gözler ve kulaklar bir sonraki toplantıya odaklandı. FED hep aynısını yapıyor, istiyor ki, dünyanın gözü kulağı bende olsun. 11 Hazirandaki faiz kararını “sabit tutmak” olarak açıkladı. Piyasalara etkisi ne yönde olur kısaca değinelim.
 
Biliyorum kimsenin din, ahlak, vatan millet diye bir derdi yok. Etrafımızda olup biteler kimsenin umurunda değil, varsa yoksa dolar, Euro, altın çıkar mı düşer mi? Sevgili dostlar etrafımızdaki ateş hızla bize yaklaşıyor. Son 20 yılda bu ülke insanın özünden, örfünden, dininden kopartmayı başaran zalimler yakında topraklarından da etmek isteyeceklerdir.  %99’u Müslüman olduğu söylenen ülkemde, gençlere mikrofon uzatıldığında ne hazindir ki, çok sıradan bir ifadeymiş gibi :”ben Müslüman değilim ve veya ateistim, deizme inanıyorum” diyorlar. Durum çok ama çok vahim.
 
Milletçe özümüze dönüp, asil millet olarak yaşamalı, çalışarak, üreterek, maddi ve manevi değerlerimize sahip çıkarak, yeniden mazluma umut olmalıyız. Maalesef bizi idare edenlerde bu kötü gidişatın farkında değil. Çalışmak isteyen yok, meslek eğitimi diye bir şey kalmadı, tarım ve hayvancılık aşırı maliyet artışları gerekçe gösterilerek yapılmaz oldu. Verimli tarım arazileri imara açılarak hızla betonlaşma arttı. Artan betonlaşma ile küresel ısınma da arttı. Herkes kendi dünyasının derdine düşünce, hastalık ve hastalananların sayısındaki artıştan, eğitimdeki gerileyişten, üretimdeki azalıştan, istihdamdaki azalıştan, manevi değerler ve ahlaki yozlaşmadaki çöküşten kimse rahatsız değil ve veya umurunda değil. 
Tacir zorda, hükümet bünyesindeki israfı değil vergileri artırma derdinde. İşverenin bir kişiyi daha çalıştırılması için teşvik vermek yerine, yüksek vergi oranları, muhasebe ve oda aidat giderleri ile gerçek hayata uymayan vergi mevzuatları da eklenince esnaf yalnız başına terk edilmiş durumda. İnsan biran, acaba bakanlıklar kaldırıldı mı ki, kimsenin bir çabası, açıklaması, sıkıntılara dair bir çözüm üretme gayreti yok diye de düşünmeden edemiyor.
Neyse mesele uzun, burada noktayı koyup, herkesin beklediği asıl meseleye, döviz ve altın fiyatlarındaki beklentimize değinelim: her yazımda belirttiğim gibi burada yer alan görüş ve ifadelerin hiçbiri yatırım tavsiyesi olmayıp, şahsi düşüncelerimi içermektedir. Sevgili dostlar son iki yazımda da altında geri çekilme olabileceğini, döviz tarafında da öyle sosyal medyada abartıldığı gibi ani ve sert yükselişler beklemediğimi sizlerle paylaşmıştım. 
 
Gram altın fiyatında ons ve dolar tl destekli bir geri çekilmenin bu hafta da devam edeceğini 2375-2350-2325 belki zorda olsa 2280 lere geri çekilmenin olabileceğini ve olası geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesinin doğru bir karar olacağını düşünüyorum. Haziran sonu temmuz ayı ile birlikte altının yükselişe başlayacağına inanıyorum. Yani bu ve bunun aşağısındaki seviyeler alım için uygun seviyeler olarak gözükmektedir. 
 
Dövizde ise; illa bir döviz almam gerekse ben tercihimi dolardan değil Euro dan yana kullanırdım dedim hala aynı fikirdeyim. Dolarda 31.80-32.00 lerin, Euro da ise 33.800-34.250 lerin aşağısı kalıcı gözükmemekte keşke 1dolar =0.50 tl olsa ama inşallah o günlerde olacak benim inancım bu yönde. Yükselişlerde doların 3250 leri geçip üzerinde bir gece kalması lazım, Euro ise 35.00 lerin üzerinde kalması gerekir ki biz yükselişin devamından bahsedebilelim. Şimdilik bu seviyeler olduğunda satışlar geliyor ve kurlar düşüyor. Çünkü hem faizler çok yüksek hem de yazın gelişi ile gurbetçi girişleri artıyor. Gurbetçi demişken, yetkililere seslenmek istiyorum, ülkemize getirecekleri üç krş döviz için her türü ahlaksızlıklarına katlandığınız turistlere her şey ucuzda, vatan ve akraba özlemi çeken öz vatandaşınıza özellikle Türk hava yolları uçak biletleri neden yaz sezonu faiş fiyat. Aslında tam ters olması gerekmez mi?
 
Bu yazımızın da sonuna geldik, tüm okurlarımın, ilçemin, ülkemin ve İslam âleminin yaklaşan kurban bayramını tebrik ediyor, kesilen kurban kanlarının hürmetine, mazlum İslam coğrafyasının başta Filistin-Gazze’nin, doğu Türkistan ve tüm mazlumların kurtuluşuna vesile olmasını Cenab- haktan niyaz ediyorum. Kalın sağlıcakla…

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Maltepe'de doğalgaz hattı alev aldı
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

10 K Grup