10 K Grup
Toprak Turizm

Ekmek şişmanlatır mı?

2015-08-17 00:00:00
2216 OKUNMA

Melike Nur EROĞLU

Fazla kiloların baş sorumlusu, diyete başlanıldığında hayatımızdan çıkardığımız ilk besin, son zamanların günah keçisi EKMEK…Antik çağlardan beri insanların her öğün tüketerek onlara tokluk sağlamış, mutluluk vermiş bu temel besin kaynağı son yıllarda düşman gibi gösteriliyor. Bu söylemler karşısında insanlar da  fazla kilolarını atmak için her şeyden önce ekmeği yememeye başlıyorlar. Peki zayıflamak için ekmeği yasaklamak doğru mu?

Ülkelerin obezite oranlarına bakıldığında ekmeği az tükettiği söylenen Amerika’nın en yüksek oranda olduğu, makarna ve pizzanın memleketi İtalya’nın ise en düşük orana sahip ülkelerden biri olduğu saptanmış. Bunun gibi birçok araştırma şişmanlamada ekmek ve diğer tahıl ürünlerinin tek suçlu olmadıklarını doğrulamıştır.

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki su ve yapay tatlandırıcılar hariç tüm besinler vücudumuzda enerjiye dönüşür. Bu enerji metabolizmamız ve fiziksel aktivitelerimizle yakılmazsa vücutta yağa dönüşür ve şişmanlarız. Yani aslında söylendiği gibi şişmanlatan yiyecek diye bir şey yoktur. Fazla yenilen her yiyecek size kilo aldırır. Önemli olan sağlıklı besinleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmektir.

‘”Ekmeği kes kilo ver” düşüncesi bir şehir efsanesidir. Toplumumuzun temel besin kaynağı olan ekmek, ruh ve beden sağlığımız için vazgeçilmezdir. Kalp ve damar hastalıkları, kanser, diyabet (şeker hastalığı) ve bağırsak sağlığı üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Burada bahsettiğim beyaz değil tam tahıllı, çavdar vb. esmer ekmeklerdir. Tam tahıllı ekmekler B12 ve C vitamini dışındaki tüm besin ögelerini içerir, diyet lifi içeriği yüksek olduğundan yavaş sindirilir, tokluk hissi verdiğinden daha az tüketilir. Buğday öğütülürken özü ve kepek bölümü ayrılarak elde edilen beyaz un ve bundan yapılan ekmek ise besleyici ögelerinin çoğunu yitirir. Beyaz ekmek daha kolay tüketilir, çok hızlı sindirilirler, kan şekerini hızlı yükseltirler. Bu yüzden de kilo almayı kolaylaştırırlar.

Türk milleti ekmek yemeyip avuç avuç fındık ve ceviz yiyecek, sabah akşam pastırma et yiyip kaşık kaşık tereyağı tüketecek kadar zengin bir toplum değil maalesef. Ekmeği hayatından çıkarıp kilo veren kişilerin tekrar ekmek yemeye başladığında verdiklerinden daha fazlasını aldıklarını göreceklerdir. Hayatınızda hiçbir besini yasaklamayın. Bizi mutlu ettiği bilimsel olarak kanıtlanmış, besin değeri yüksek ekmeğimiz düşmanımız olmasın. Asıl düşmanımız şekerli ve beyaz undan yapılmış yiyecekler olsun.

Medyada büyük bir bilgi kirliliği var. Her konuyu uzman kişilerden dinleyin, ekmek zehirdir diyip hayatınızı zehir etmeyin.Yeterli ve dengeli beslenmesini öğrenip günlük hareketlerinizi artırın. Özgürce beslenmek size sağlığı getirecek, kaybettiğiniz en güzel şeyin ise kilolarınız olduğunu göreceksiniz.
                                                                                               
Sağlıklı günler dilerim…
Diyetisyen Melike Nur EROĞLU

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Batan gemide kaybolan Sakaryalı stajyerin cansız bedeni bulundu
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)