Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Batakköylü Düğün Salonu

DöViZDE SON DURUM

2018-11-05 10:55:47
1951 OKUNMA

Halil AKAN

Yeniden merhaba…
 
Her zaman söylüyorum ya, piyasada hiç bir şey Ekonomik gerçeklere bağlı olarak değişim göstermiyor daha da doğru bir ifade ile göstermesine izin verilmiyor.  Oyun kurucu senaristler oyunu nerede bitirmek istiyorsalar orada bitiriyorlar. Şimdi ne oldu da döviz fırladı yada ne oldu da döviz düştü diyenlere;  “adamların harcamaları çok, bu harcamalarını finanse etme ihtiyacı “ yeterli bir sebep değil mi diyorum.
 
Güçlülerin dünyasında maddiyat maneviyatın önüne geçer. İnsanlar için varsa yoksa dünya nimetleridir. İşte o aşamaya getirdikleri toplumları da para ile hizaya getirmekte hiç zorlanamazlar. Aksine Maneviyatı, dini hassasiyeti güçlü toplumları, açlıkla, para ile topla tüfekle korkutup yıldıramazsınız.
 
Dövizin hızla yükseliş sebeplerinden biri yüksek seviyelerden dövizden tl ye dönmek ve kurdan kazanç elde etmekti oldu. İkinci hedef, yüksek reel faiz elde etmekti o da oldu. ABD de yaklaşan seçimlerde Trump için avantaj sağlayacak papazın tahliyesi meselesi idi o da gerçekleşti, dövizde artık başladığımız yere dönmemek için her hangi bir neden kalmamış gibi duruyor. Ama ben o kadar da emin değilim.
 
 Eğer ülkemizi seviyorsak, doları kesinlikle bir yatırım, para kazanma aracı olarak asla düşünmeyeceğiz. Eğer biz her düştüğünde çıkar ve bende para kazanırım düşüncesi ile talep edersek, bu yaşadığımız kriz ortamlarını daha çok yaşamak zorunda kalırız ve bırakın dolardaki Tl’lik artışı krş’luk bir artış bizim ekonomimizi 5-10 yıl geri atacağından hiç şüpheniz olmasın.
 
Benim burada sizlerle paylaştıklarım asla bir yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece şahsi düşüncelerimdir. Kurlardaki beklentime gelecek olursak:
 
Dolar için 5.40’lar kolay aşağı geçilir seviyeler gibi durmuyor ama hiçbir şey imkansız değil. Olası seviyeler;  5,40 aşağı kırılırsa hedef 5,26 burası forex piyasasındaki oyuncularca alım seviyesi olarak bekleniliyor. 5,26 da kırılırsa 4.90-4.65-4.35-4.034 seviyeleri öne çıkar.  Yükseliyor diyebilmek için ise, önce 5.67 seviyesinin yukarı kırılması gerekir ve sonra sırası ile 5.80-5.96-6.20-6.40 şeklinde hareket etme olasılığı olabilir. Daha fazlası şimdilik pek olası görünmüyor. Lakin dünya da öyle hızlı gelişmeler yaşanıyor ki beklentilerde anında değişebiliyor ancak onları hemen sizinle paylaşmak mümkün olmuyor. Bu yüzden inebileceği ve çıkabileceği seviyeleri kademe kademe yazmak istedim ki bundan sona ne olur sorusuna yanıt olsun. Yazdığım her seviye görülüp aşağı geçilir ve bir gün kalmayı başarırsa bir sonraki seviye hedef kur seviyesi olacaktır.
 
Ben düşüşün dolar da değil de daha çok Euro da olabileceğini düşünüyorum. Sanki dolar 5.10-5.60 aralığında bırakılıp, Euro da 5.60-5.86 aralığına çekilecekmiş gibi bir his var içimde. Uzun zamandır Euro/dolar paritesinin başlangıç seviyeleri olan 0.90’lara geleceği söylenir durur amma bir türlü olmaz. Çünkü bu durum Amerika’nın işine yaramazda ondan. (dolar değerlenirse ihracat azalır ithalat artar. )Parite bu güne kadar genelde 1.026’lardan aşağı pek düşmedi.  Bakalım bu kez nereye kadar inecek. Paritede 1.026 hatta 1.010’lar çok önemli eğer buralardan tekrar yukarı dönmezse epey bir süre dolar üstünlüğünü koruyabilir.
 
Altına gelince, dünyada anlamsız ve oldukça saçma bir dolar güçlenmesi var. Adamlar borç batağında ekonomileri sıkıntılı ama her zaman bu faturayı ödeyecek bir Arap emiri buluyorlar. Normal şartlar altında eğer Dolar güçlenecekse ons’un da değer kaybetmesi gerekir. Ben geçen ki yazımda da yazmıştım, şimdilik 1307$’ın yukarı geçileceğini düşünmüyorum. Belki buraları bile göstermeden ons’u düşürebilirler. Dolar eğer 5.00’ların altına gitmez ise bu seviyeler Tl bazında uzun vade de alım yapmak için cazip gibi duruyor. 212 ler aşağı kırılırsa 198-184-174 seviyeleri görülebilir ancak şimdilik zayıf bir olasılık olarak duruyor. Yine de hiçbir şey için olmaz denemez. Aslında yıllardır sürekli yükselmiş olan altın fiyatlarının, bir süre düşüş gösterip oralarda demir attıktan sonra bir miktar dinlenip, daha sonra tekrar yükselmesi akla daha uygun gözükmektedir. İzleyelim görelim bakalım neler olacak.
 
Şunu aklınızdan hiç çıkarmayın, hiç bir Amerikan veya Alman vatandaşı veya hr hangi bir batılı vatandaş, Euro Tl kurunu merak edip takip etmez. Alıp para kazanayım demez. Dese de devlet izin vermez. Bizde Tl den çok döviz dolaşır piyasada, insanlar birbirlerine borç verirken bile döviz cinsinden verir ki paramın satın alma gücü erimesin diye.
 
Bir de, önceleri vatandaş zorlaşan yaşam şartlarında kendisine ek bir kazanç elde etmek için kısıtlı sermayesi ile riski kendisine ait ufak yollu ticaret yapardı. Sağ olsun hükümetimiz buna vergi ve yaptırım engeli koyunca oda dövizle oynamayı tercih etti. Bırakın araç alıp satacakmış, arsa alıp satacakmış satsın, sen zaten her alım satım işleminden vergini, harcını alıyorsun, vatandaşın oradan elde edeceği birkaç bin liranın devlete ne zararı olur ki? Aksine faydası olur. Kısa tutacağım derken yine uzattık yazımızı hakkınızı helal edin. Çok kısaltılınca da konu anlaşılması güç hale geliyor. Sağlıcakla kalın mutlu kalın…

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Fırsatçılara 848 milyon lira ceza kesildi
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran