İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Batakköylü Düğün Salonu

DOLAR CO BAYDIN...

2020-11-11 22:04:02
3752 OKUNMA

Halil AKAN

Sevgili dostlar geçen hafta piyasalarda çok sert hareketlerin yaşandığına hep birlikte tanık olduk. bunun nedenlerine geçmeden önce şunu birkez daha belirtmek isterim ki, dövizdeki bu aşırı dalgalanmanın gerçek nedenlerinden hiçbiri; ne Amerika'daki seçimler, ne aşının bulunması, ne de bakanın istifasıdır.  bütün bunlar oyun kurucuların kolay kazanç elde etmeleri için ortaya attıkları ve bizlere de kabul ettirmek istedikleri birer bahaneden başka birşey değildir. Tek sebep kolay ve çok kazanç elde etmek istemeleri bunu böyle bilin yeter...
Piyasa yapıcıları, aslında herkesin kazanmasına imkan vermezler ancak altın ve dövizde son birkaç yıldır, bu durumun aksi yaşanmakta ve dövize yatırım yapanlar kazanmaktadır. Ancak heran ani ters bir hareketle herkesi mağdur edebileceklerini  aklımızdan çıkartmamalıyız. Döviz deki hareketlilik, aşırı oynaklık, hem bireysel hem de kurumsal yatırımları olumsuz etkilemektedir. şöyleki, kişi döviz borçlanarak kuruduğu şirkette yıllık %10 kazanmayı hedeflerken, dövizdeki yıllık %30-40'lık yükseliş bütün hesapları alt üst etmeye yetmektedir. bu durumda da kimse yatırım yapmak istemeyecektir.
Döviz kurları, bize istediklerini yaptırmak için yabancıların ellerinde olacak önemli bir silahtır. Bundan kurtulmak için, Eğitim-Adalet ve Üretim alanında ciddi ve sil baştan düzenlemeler yapılması gerektiğine inanıyorum. Eğitmde : ilk okul öncesi ve orta oğretim de amaç, dilini, dinini, tarihini bilen bireyler yetiştirmek hedef olmalı iken, lise ve üniveriste için, bilim adamı yetiştirmek olmalı ve bu yönde bir eğitim programı hazrılanmalıdır. 
Adalet alanında ise, kanunların var olup işlenmediği, suçlunun işlediği suçun yanına kar kaldığı ve/veya küçük suçlara büyük cezaların verildiği kanunlardan kurtulup; suçluların suç işlemekten korkacakları, kanun karşısında her kesin eşit yargılanacağı bir adalet sistemi hayata geçirilmelidir. en önemlisi ise, ki bugün ülkemizin bütçesini ençok yıpratan kalem olan sağlık harcamalarıdır. bunu ortadan kaldırmanın en basit yolu da, kendi tükettiğini tamamen doğal yollardan üreten ve halkının sağlıklı beslenlenmesi için gereken yatırımlarını tamamlamış bir Türkiye şarttır. 
şimdi dolar, euro, altın düştü ve daha da düşecek diyenler çıkacak, bazıları da çıkıp dolar 12-15 tl olacak diyor ve diyecek, sakın ha onlara inanıp hayatınızı riske atmayın. hep diyorum asla dövizle borçlanmayın. dünya  da bizim milletimizden başka hiç bir millet yoktur ki, paramla döviz, altın alayımda kazanayım diye düşünsün. 
19 kasımda yapılacak olan merkez bankası toplantısından faiz artış kararı çıkaması bekleniyor ve bu yüzden de dövizi düşürdüler. ben şahsen böyle bir kararın çıkmasını beklemiyorum. bu yüzden de kurlardaki düşüş yerini yeniden yükselişe bırakabilir diye düşünüyorum ve bu yükselişin ekonomimizle hiçbir alkasının olmadığına inanıyorum. tabi daha öncelerden ithal eden yerine üreten ülke olsaydık bunu yapamazdılar. 
 Avrupa ve Amerika'da da durumlar iyi değil, para yerine altın daha güvenilir liman gibi duruyor.  Amerika dediğimiz sözüm ona özgürlükler ülkesi, dünya barışını sağlamanın baş mimarı olan ülkenin en büyük ihracat kaleminin dolar olduğunu biliyorsunuz değil mi? dünyada dolaşan dolar mikatırını düşünün ve 1 doların 0.10 cente maal edilip 1 dolara satıldığını, piyasaya sürülüğünü  buradan ABD'nin 0.90 cent kazandığını düşünün ve dolar basmanın, doların rezerv para olarak kabul edilmesinin Amerikan hükümetine nedenli kazanç sunduğunu daha iyi anlarsınız. ülkendeki üretim maliyeti 12 tl olan bir ürünü yurt dışından 10 tl ye getirebiliyorum diye üretimi değil ithalatı seçersen hiç kusura bakma dolar artışına engel olamazsın. bugüne kadarki siyasi iktidarlar hep kısa vadeli düşünerek ve üretim yerine ithalatı seçerek acısını millete ödettiler. aksini düşünenlere de fırsat vermediler. gerçi onlardan kasten yapanlar varsa hesabını Allah'a veriyor ve verecektir.
son olarak dolardaki artış neden önemli, ülkede ham madde yurt dışından dolar üzerinden geldiği için fiyatlar üzerinde ciddi etki etmektedir.  buna birde çok kazanma hırsı ve denetimsizlik eklendi mi, dolar 100 tl arttığında ürün fiyatları 500 tl artıyorsa ve  bu artışın nedenini soran yoksa, ülkede üretim de yetersiz ise ortalığın tozduman olması garipsenmemeli.
konu daha fazla uzamadan noktayı koyalım. yukarıda da belirttiğim gibi sizlerle burada ülkemi ve milletimi ilgilendiren meseleleri bilgim ve şahsi düşüncelerimle paylaşmaya çalışıyorum. burada belitriklerimin hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir tamamen şahsi görüşlerim olup sizlerinde benimle aynı düşünmesini elbetteki beklemiyorum. elbetteki bende yanılabilirim ve illaki benim düşüncelerim doğrudur demiyorum, sadece  kendi iç dünyamı sizlere aktarmaya çalışıyorum. yine şahsi bir fikrimle bu yazıma son vermek istiyorum. 
ben gelecekten umutluyum. dünya ülkelerinde tersine göçün olacağını 2021 yılından itibaren ülkemin lehine dünyanın aleyhine gelişmeler yaşanacağına inanıyorum. tek endişemse dinimizi hafife almamız onu ikinci plana atmamız. dinini üstün tutan ülkelerin durumları ortada. eğer biz dinimizi ihmal edersek Allah'ın gazabından bizi kimse kurtaramaz. ABD, Avrupa vs vs tümü bir araya gelse Allah c.c bize yeter ancak onlarla olalım derken mevladan uzaklaşırsak sonumuz felaket olur. 
kalın sağlıcakla...

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

En popüler bebek isimleri belli oldu
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks