10 K Grup
Ellidört Park

Bitmeyen Hazineleri ile TÜRKİYE…

2018-11-22 15:48:41
2244 OKUNMA

Halil AKAN

Cumhuriyet ilan edildiğinden bugüne 65 hükümet geldi, 66’ncı hükümet kuruldu. Hepsi de bu ülkenin temel sorunlarını çözme vaadi ile gelmişti değil mi? Peki geçen onca yılların sonunda ülkemin kaynakları nerelere harcandı. Yıkılmadık ayaktayız. Soralım şimdi;
 
Acaba bugüne kadar (bugünkü hükümet de dâhil) gelmiş geçmiş hükümetler, ülkemin hangi sorununa çözüm ürettiler. Adalet, sağlık,  Eğitim, üretim hangisi? 65 hükümet gördü bu aziz millet amma bir tek sorunun bile sorun olmaktan çıkartıldığını göremedi ne yazık ki. Batılı hükümetler, halkına dinini de öğretti, kanunlarını da öğretti. Kendi inançlarına göre adalet kanunlarını yaptı. Onların kendi uydurma kanunları ile sağladıkları düzeni biz ilahi kanunlar ile yapamadık.
 
Verimli topraklara sahip ülkemde en son üretilmesi gereken toprağa ekilir oldu “BETON”. Oysa yerli tohum kullanılarak, kimyasal gübre kullanımından uzak bir tarımsal üretime geçebilseydik dünyanın temel ihtiyaçlarını karşılayan bir ülke olabilirdik.  Teknolojik üretim tarımsal üretimden daha önemlidir dense de, bana göre tam tersi geçerlidir. Çünkü ne kadar zengin olursanız olun yaşamak için gıdaya ihtiyacınız olacaktır.
 
Bugüne kadar bilinçli olarak mevcut hükümetlerce döviz kuru düşük tutularak yanlış bir yol izlenmiştir. Faizle gelen para bankalar aracılığı ile kredi olarak dağıtıldı, halk üretimi bıraktı tüketimi seçti. Şimdi de yerli üretim olmadığı için ithalat artmasın diye dövizin yükselmesi isteniyor. Özrün kabahatten büyük olması meselesi…
 
Siz, alt yapı sorunu tamamen çözüme kavuşturulmuş, musluklarından su içilen, elektrik sorunu kalmamış, otopark ve trafik sorunu olmayan bir belediye biliyor musunuz? Bunlar hayatın gerçekleri iken, Dolar 5 tl olsa ne olur 1 tl olsa ne olur. Zihniyet değişmedikten sonra, kurlardaki yükseliş halkı tedirgin etmeye devam edecektir.
 
Bizde hain o kadar çok ki, elin oğlu uzaya gider bizimkiler 15 Temmuz kalkışmasını yapar, gezi olayları ile bankaları, işyerlerini yakar, kamu araçlarına zarar verir. Sokaklarda yayadan çok araç olacak, Avm’ler hafta sonları dolup taşacak sonrada kalkıp hayat pahallı diye şikâyet edeceğiz. Söylenecek o kadar çok şey var ancak yer ve zaman yetmiyor.
 
Allah cc. Bu milletin evlatlarına, İslam’ı ve kuranı gerçek kaynağından öğrenip, ona sahip çıkarak, emir ve yasaklarına uygun yaşamayı nasip etsin. İnanın İslam âlemi ve başındaki liderler, haşa Allah c.c den korkmadılar Amerika’dan korktukları kadar. Eğer öyle olmasaydı, ekonominiz de faiz olmazdı. Eğer öyle olmasaydı kanunlarımız İsviçre’nin, Almanya’nın, Fransızların yaptığı kanunlar değil, Allah c.c’nün koyduğu kanunlar olurdu ve bunun neticesinde de dünyaya İslam-Müslüman hükmederdi. Manevi değerler kalmamış, varsa yoksa para, zenginlik, daha çok kazanmak. Bu özelliklere bürünmüş milletlere dolarla, faizle elbette istediğinizi yapabilirisiniz.
 
Gelelim döviz kurlarına. Hükümet döviz ve faizin artışına tedbir almakta geciktiği için, kurları şuan baskı altında tutarak artmasına engel olmaya çalışıyor. Bunu daha ne kadar başarabilir bilemiyorum. 2019’un ilk üç ayının sıkıntılı geçeceğini düşünüyorum. Yaşadığımız bu faiz-döviz yükselişinin esas etkilerini bu aylarda göreceğimizi dolayısı ile ocak ayı ile birlikte kurlarda yine bir yükseliş yaşanabileceğini düşünüyorum. Takip edeceğimiz seviyeler aynı. Dolarda ; 5.26 kırılırsa hedef 5.10-4.95 olur( bu seviyeler alıcıların yoğun olduğu seviyler), Euro da düşüş biraz daha belirgin olur ki oda 6.05 kırılırsa 5.86 hedef olur. Yükselişler için ilk hedef dolarda 5,50-5,67 burası geçilirse 5,80-5,96-6,20-6,40 hedef olur. Euro/dolar paritesi 1.085-1.035 lere kadar gerileme olasılığı var ancak daha fazlasına pek inanmıyorum. Altın konusunda uzun vadeli her zaman ilk tercih edilecek yatırım aracı bence altın olmalı. Gram fiyatı olarak 205 tl’nin altı zor gibi dursa da dolar eğer 5.00 altına kayarsa düşük zayıf bir ihtimal de olsa, altının gram fiyatı da 200 tl’nin altına inebilir. Adamalar istediklerini yapıyorlar, kafalar karıştı, acaba daha düşer mi? Ne zaman çıkar? Ayıkla pirincin taşını. Dolar borcu olanların dolar almasına bir şey demiyorum ancak dolar aldıkça Amerikan ekonomisine katkıda bulunduğumuzu sakın aklımızdan çıkarmayalım. Bununda suçlusu bana göre mevcut hükümetlerdir. Stabil bir kur, üretken bir ekonominiz olursa halkınız dövizle ilgilenmeyecektir.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Öğrencileri taşıyan midibüs şarampole yuvarlanmıştı; Ferni patlamış
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)