Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

ALELUYA

2014-10-13 00:00:00
2240 OKUNMA

Levent SERDAR

Zaten vardı. Ama artık bir ritüel oldu. Cenaze, mevlit, anma, sünnet, düğün törenlerinde, organizasyon sahiplerinin muhafazakârlıklarını vurgulamak için olsa gerek; Kuran okunmasının akabinde yanık bir sesle ilahi söylenmesi akımından bahsediyorum.

Dini meditasyon aracı gibi görmeye alıştırıldığımızdan bu durumu hiç yadırgamadık. Varamadım, cürmüm ile geldim, Kıtmirin olayım Şahı Resul, derken duygulanmamak mümkün mü?

Öyleyse mesele ne? Mesele; Asıl olanın, duygusığımız altında körelmesi.

Kanıksama gelişmesi. Dini hayatının merkezinden alınıp, merasimlerde gelenekselleştirilmesi. Korkum şu ki bir zaman sonra; Hıristiyanların pazar ayinlerinde ilahi söyleyip Aleluya deyip elleriyle tempo tutup kadınlı erkekli dans edip, ibadet yapıyoruz zannetmesi gibi bizimde bu musiki olayını dinin gereği sanar hale gelmemiz.

Bu düşünce Ütopya gibi gelebilir ama bölünmüşlüğün temelinde hep küçümsenen bu tip akımlar olmuştur.
 Ruhbanlıkta aslında Hıristiyan dindarların Allah'a yakın olma niyetiyle üzerlerine emredilmediği halde kendilerince geliştirdiği bir yöntemdi. Sonrası malum! En bilinen sapkınlıkları,  çocuk istismarı oldu.

Yani sizler, dinin emri dışında din adına iyi bir şey yapıyor zannetseniz bile bu yanlıştır. Sonuçları kestirilemez. Bu yapılanlar tek kelimeyle Bidattır.

Bir diğer meselede mikrofon hastalığı. Topluluğu bir arada gören fırsat bu fırsat deyip başlıyor, nasihate. Uzadıkça uzuyor mesele. Ha bitti bitecek derken. Mevzu mevzuyu açıyor, baydıkça bayıyor.

Kur'an'dan daha iyi kim öğüt verebilir. Okunan ayetlerin manasıyla insanları buluştursalar  ve süreyi kısa tutsalar. Çünkü Kur'an'la buluşmadan, tanışmadan, dertlere derman Kur'an'dan aranmadan şifa olunamaz ki gönüllere. Öğüdü çok konuşarak değil kısa ve öz konuşarak verebilirsiniz.

İbret olmaz bize her gün okuruz ezber de
Yoksa hiç mana aranmaz mı bu ayetler de

Lafzı muhkem yalnız anlaşılan Kuran'ın 
Çünkü kaydında değil hiç birimiz mananın

Ya açar nazmı celilin bakarız yaprağına
Yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına

İnmemiştir hele Kuran şunu hakkıyla bilin
Ne mezarlıkta okunmak ne fal bakmak için.

(Mehmet Akif ERSOY)
Rahmet ve minnetle anıyorum.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Ölüm onu market alışverişinde yakaladı
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran