YÖNYAP YAPI
Batakköylü Düğün Salonu

Akyazı Esnafı

2014-09-03 00:00:00
1970 OKUNMA

Ferhat SAĞLAM

Esnaf, kelime anlamı olarak sınıflar anlamına gelir. Bağımsız çalışan, yaptığı iş sermayeden ziyade kol ve beden gücüne dayanan girişimcileri tanımlamak için kullanılır. Zanaatkâr ve küçük ticarethane sahipleri esnaf olarak anılır. Esnaf ile taciri ayırmada temel olarak emek-sermaye yoğunluğu dikkate alınır.

Akyazı’da çoğu esnaf vatandaşın Adapazarı’ndan alış veriş yapmasından şikayetçi. Şikayetlerinde belki de haklılardır ancak oraya gitmemeleri için bir çalışma yaptıklarını görmedik şimdiye kadar.

Vatandaşın Adapazarı’na gitmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi halkın vakit geçirebileceği bir yerin Akyazı’da olmaması diye düşünülür ancak vatandaş hiçte öyle düşünmez. Akyazı esnafı pahalı olarak anılır vatandaş arasında. “ Aynı ürün Akyazı’da 5 Adapazarı’nda 3 lira derler.

Artık Akyazı esnafı da rekabet içerisine girdiğinden fiyatlar aşağıya çekildi. Aslında fiyatlar aşağıya çekilmedi Akyazı fiyatları aynı kaldı Adapazarı Fiyat yükseltti diyenlerde var.

Akyazı Esnaf odaları başkanları ile bir haber sonrası muhabbet ederken birkaç öneride bulundum. Önerilerimi orada dikkate aldılar ancak uygulama konusunda hiçbir icraat olmadı.

Önerilerim arasında Esnafın birlik olması vardı. Sokak broşürü yani aynı sokaktaki esnafın tek bir el ilanı bastırarak reklam maliyetini asgariye indirilmesi amaçlanıyor. Bunu birkaç esnaf sohbetinde de dile getirdim. Beni dinleyip reklam maliyetini neredeyse yok denecek kadar az fiyat ile yapanlar bizzat gelip teşekkür edenlerde oldu.

Ancak El ilanının dağıtımında bir yanlışlık yapıldı oda dağıtımı sadece Akyazı merkezde yapılmasıydı. Köyler artık Akyazı esnafının birinci derece müşterisi haline geldi. Çünkü Akyazı merkezde oturan vatandaşlar Adapazarı’na gidiyor. Köy daha doğrusu artık maheler Akyazı’dan alışveriş yapıyor ve bu her geçen gün artıyor.

Ve internet

Artık hemen herkesin evinde hatta cebinde internet var. Çağımızın hızla gelişen teknolojisi sayesinde Reklam işleri de artık internet üzerinden daha etkili oluyor.

Nasıl mı etkili oluyor. Çok basit sosyal ağlar olmadan kimse vakit geçiremez oldu. Aldığı nefesi dahi sosyal ağ üzerinden paylaşan bir millet olduk. Akyazı’da bir çok internet sitesi var bunlardan en büyük olanı Akyazı Haber internet haber sitesi.
Akyazı halkının en çok tercih ettiği haber sitesi olma özelliği haberi hızlı doğru ve güvenilir kaynaklardan alarak yapmış olması Akyazı Haber’e günlük ortalama 5000 (beş bin) tekil ziyaretçi sağlıyor.
Esnaf olarak bir düşünün 5000 adet el ilanın dağıtımı ne kadar İnternet üzerinden yapılan ve günde ortalama 5000 kişiye ulaşmak ne kadar.

Birazda Vatandaşa Sitem…

Artık Akyazı halkının Akyazı’dan alış veriş yapma zamanı gelmedi mi. Kendi insanımız kendi halkımız olan bizim esnafımıza sahip çıkma zamanı. Düğünümüze, cenazemize gelenler onlar. Gerektiğindi sonra verirsin diyen onlar. Adapazarı kadar Akyazı’nın da gelişmesini istiyorsak alış verişlerimizi Akyazı’dan yapalım.

Akyazı Esnafı Akyazı Halkı ile buluşuyor etkinliği Her gün Akyazı’da

Sevgi ve Saygılarım ile

Ferhat Sağlam

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Kayıp mürettebata ait olduğu düşünülen cansız beden bulundu
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yakıcı Garden