Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Toprak Turizm

Fındık Üreticileri Düşen Fındık Fiyatlarını Protesto Ettiler

06-03-2016 16:52:53 - SAKARYA
Fındık Üreticileri Düşen Fındık Fiyatlarını Protesto Ettiler

Akyazı ilçesi Bıkaya mahesinde bir grup fındık üreticisi düşen fındık fiyatları nedeniyle fındık yakarak eylem yaptı

Özgür Adımlar

Fındık üreticileri yaptıkları basın açıklamasında Fındık fiyatlarının düşmesinde etkili olduğunu iddia ettikleri İtalyan firması Ferrero firmasını protesto ederek fındık yakıp fındık ocaklarını kestiler.

Üreticiler basın açıklamasında “ Akyazı ve Karadeniz bölgesinin ana geçim kaynağı olan fındık üzerinde oynanan fiyat oyunları ve buna bağlı olarak yaşanan mağduriyetlerdir. Üreticilerin beklentilerinin aksine fındıkta fiyat istikrarı maalesef sağlanamamaktadır. Bu durum geçimini fındıkla sağlayan binlerce üreticiyi önümüzdeki dönemlere kaygıyla bakmasına neden olmaktadır. Fındık fiyatlarının belirlenmesinde tekelleşme yoluna gidildiğine dair üreticide ve kamu oyunda bir oluşmuştur. Piyasada fındık alımı yapan, işleyen ve ihraç ederek ülkemize ciddi döviz girdisi sağlayan yerli firmalar bu dalgalı zeminde ekonomik dar boğaza girmekte ve hak kaybı yaşanmaktadır.

 Ferrero isimli italyan firmasının fındık piyasasını tek elden kontrol ettiği Türk basının kıymetli kalemlerince de konu edilerek kamu oyunun durumun ciddiyetini anlamasını sağlamıştır. Bu firma piyasada korku ve panik havası estirmek suretiyle çeşitli spekülasyonlar yaparak piyasayı yönlendirmekte ve yerli işbirlikçilerinin de yardımıyla üreticinin cebine girmesi gereken kazanca tek başına sahip olmaktadır. Örnek bahçe adı altında köylerimizde üreticiyi de kontrolü altına almaya çalışmaktadır.

Devletimiz fındık üreticisinin mağdur olmaması ve ayakta durabilmesi için alan bazlı destek vermektedir. Geçmiş dönemlerde fiskobirlik fındık alımını durduğunda TMO aracılığıyla fındık alımı yapıp üreticinin mağdur olmasını önlemiştir. Bugün gelinen nokta da ise devletimizin komşu ülke Suriye’de yaşanan savaş halinin ve mültecilerin yaralarını sarmak için mücadele ederken bunu fırsat bilen emperyalist sermaye fındık fiyatlarını istediği gibi şekillendirmektedir. Milli servetimizin elimizden alınmasına ve batılılaşmasına sessiz kalmak bizlere yakışmaz.

Reis-i Cumhurumuzun millileşme ve yerli sermayenin güçlenip değerlerimizin hak ettiği yerlerde olmasını temenni etmekteyiz. Dünyanın %70 oranla 1.fındık üreticisi olan devletimizin fındık fiyatlarını ve pazarlama şeklini kontrolü altında tutmasını ve bunu devlet politikası olarak benimsemesini rica ediyoruz. Üreticiler sevgi ve muhabbetlerimizi sunarız.” Dediler.

Yapılan basın açıklaması sonrası eylem olaysız sonlandı.

 

Marmara Göz
Fındık Üreticileri Düşen Fındık Fiyatlarını Protesto Ettiler
UB Group
Fındık Üreticileri Düşen Fındık Fiyatlarını Protesto Ettiler
Fındık Üreticileri Düşen Fındık Fiyatlarını Protesto Ettiler
Fındık Üreticileri Düşen Fındık Fiyatlarını Protesto Ettiler

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
9 yıl önce2016-03-07 22:36:07

fındıklar ne zaman toplandı, aylardır ortaya cıkarılmamış fındıklar fiyat düşünce mi ortaya cıktı ..bu yapılan karaborsacılığa girmiyor mu; beklenen plan tutmayınca veryansın. vay be

2
-4
9 yıl önce2016-03-09 13:52:15

vatandaş kemal e soruyorum....fındık 14 tl ye çıktığı zaman satma ver tüccara emanete ondan sonra AKP de .senin siyasi düşüncen ile fındık fiyatının ne alakası var anlamadım.bana göre en iyi fiyat 10 tl.yükselmişken sat kardeşim .verme emanete. m.aydın

2
-0
9 yıl önce2016-03-07 13:15:50

AKP ye desteklerinizi sürdürmeye devam edin emi ! Allah bu müslümanlara akıl fikir versin ! Daha çok semer vururlar size ! ( vatandaş kemal)

2
-2
9 yıl önce2016-03-07 12:14:49

Bir Taşburun malhlleli olarak bıkaya halkını göstermiş olduğu cesaretten dolayı tebrik ediyorum, iNSANLARI BU EYLEMİ YAPACAK DURUMA GETİREN YÖNETİNM UTANSIN.

2
-1
9 yıl önce2016-03-07 11:22:08

komedi vermeyin kardeşim tüccara verdinmi verdin tüccar ne yapıyor fabrikaya veriyor o ne yapıyor satıyor malda bir arz sıkıntısı varmı yok kendi kendinizi vuruyorsunuz bahardada tuccar hediyor para lazım oğlan kız kaçırdı ,hanımın dişlerini yaptıracağım , gübre yok e aldığın bir iki ton fındık birde araba alalım o şart komşu almış e daha dalda gitti fındık saklayın vermeyin bak ne oluyor köylerde ambarlar vardı tabi yıkarsan böyle olur eskiler ambar yapmış saklamış lazım oldumu yemiş tüccar fabrikaya verecek fındık bulmasın ne oluyor yalvartın nasıl para diye siz yalvarıyorsanız bırakın şimdi onlar yalvarsın

4
-0
9 yıl önce2016-03-07 09:58:34

ARKADAŞLAR siz oraya ferrero yu eleştirmeyemi geldiniz.yoksa hükümeti savunmayamı.hükümet suriyeli deki savaş hali ve mültecilerin yaralarını sararken ferrero bunu fırsat bildi hee.böyle bir açıklama siyaset olur.böyle bir devlet anlayışı olurmu.fındığa sahip olmayan hükümet hiç yanlış yapmadımı.tarım bakanı fındığa karışmıyoruz derken hiç suçlu değilmi.fındık cıyı ferrero nun kucağına bırakan hükümet yetkililerinin hiç mi suçu yok.neymiş fındıkcı kalkınsın diye hükümet alan bazlı destek veriyormuş yuhh be size.alan bazlı desteğniz ne kadar acaba .oraya toplanan halkın her birinin 1000 ton fındık . da ettiği zarar karar alnbazlı destek alır.bonu orda konu etmek havanda su dövmektir.fındıkcılar bu açıkla gibi düşünüyorsa yapılanlar az bile

0
-2
9 yıl önce2016-03-06 21:27:30

değerli kardeşlerim biz üreticilerle iyi oynuyorlar ama gün gelecek bizde oynayacağiz inşah

4
-0
9 yıl önce2016-03-06 20:48:45

Akp iktidarın marifetleri bunlar

2
-4
Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden