Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Batakköylü Düğün Salonu

Çin Uygur Türkleri'ne zulmünü artırdı

10-10-2013 14:51:56 - DÜNYA
Çin Uygur Türkleri'ne zulmünü artırdı

Uygur Türklerine nefes aldırmayan Çin, Doğu Türkistan'daki zulmü duyurmaya çalışan halka 'terörist' muamalesi yapıyor.

Özgür Adımlar

İslam  coğrafyası, Suriye'de savaş, Mısır'da siyasi kaos ve katliamlar,  Burma'da Budist çetelerin terörü ile zor günler yaşarken, Çin zulmü  altında ezilen Doğu Türkistan'daki Uygurlar ise dünyanın sessizliğinin  gölgesinde yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. Çin yönetimi, Doğu  Türkistan'da (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) 400 kişiyi 'internet üzerinden  propaganda yapmak' suçlamasıyla gözaltına aldı. 26 Haziran-31 Ağustos  tarihleri arasında 110 kişi bu tür suçlamalarla tutuklanırken, 164 kişi  ise uyarıldı. Çin devlet medyası, son iki ayda Uygur bölgesinde  'mücahid' oldukları gerekçesiyle 139 kişinin tutuklandığını duyurdu.  Yerel basına göre, şüpheli görülen Uygurlar, 'aşırılığı yaymak ve düzeni  tehdit eden materyal bulundurmak' suçlamasıyla sorgudan geçiriliyor.

MEMNUNİYETSİZLİK 'AŞIRILIK' OLDU

Komünist  Parti yetkilileri, internet kullanımıyla birlikte 'dini propaganda'nın  da arttığını ve buna asla müsaade etmeyeceklerini savunuyor. Twitter'ın  Çin'deki karşılığı olan Weibo'da son zamanlarda bu tür suçlamaların  yapıldığı bin 500 videonun 11 bin kez paylaşıldığı belirtilirken, söz  konusu görüntülerin Çin tarafından kaldırıldığı da ifade ediliyor.  Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dişat Raşit ise, gözaltına alınan  insanların yaptıkları tek şeyin, Çin zulmüne karşı  memnuniyetsizliklerini dile getirmek olduğunu kaydetti.

BASKIYI ÖRTBAS EDİYORLAR

Raşit,  'Tutuklandılar, çünkü interneti, Çin yönetiminin uyguladığı baskıyı  nasıl örtbas ettiğini anlatmak için kullanıyorlar' dedi. Sözcü,  tutuklamaların sıkıyönetimin bir parçası olduğunun altını çizdi. Doğu  Türkistan'da sadece bir yılda yaşanan katliamlarda hayatını  kaybedenlerin sayısı 100'ü geçti.  Müslümanlar, Pekin yönetiminin 'demir  yumruğu' altında dini ve kültürel baskı gördüklerini ifade ediyor. Çin  Devlet Başkanı Şi Cinping, 'ayrılıkçılara, teröristlere ve radikere  karşı savaş açtıklarını' savunmuştu.
YA TEK TEK KATLEDİYOR YA DA...

Öte  yandan Çin, Doğu Türkistan'da yeni katliamlara imza atıyor. Üç farklı  noktada polis tarafından uygulanan şiddette 7 kişi öldü. Ebu Dona  köyünde ise  protestolara  katılmak için yola düşen 9 köylü, polis  tarafından gözaltına alındı ve bu kişilerden bir daha haber alınamadı.

Ürdüç

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden