Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Toprak Turizm

Yaz Sıcağını Hafifleten 8 Lezzet

05-08-2015 13:59:17 - TÜRKİYE
Yaz Sıcağını Hafifleten 8 Lezzet

Yılın en sıcak günlerini yaşıyoruz… Termometreler 40’lı rakamlara ulaşırken nem oranlarıyla birlikte hissettiğimiz sıcaklıklar çok daha fazla.

Özgür Adımlar

Sıcaklıklar elbette ki hemen hemen herkesin zor anlar yaşamasına neden oluyor. Ancak beslenmede dikkat edilmesi gereken bazı detaylar sıcak havalardan çok daha az etkilenmenizi sağlayabiliyor. Bugünlerde serinlik veren yiyeceklerden faydalanmanın tam zamanı. Peki, hangi yiyecekler serinlemenize ve kendinizi daha ferah hissetmenize yardımcı oluyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, sıcak havalarda rahatlamanızı sağlayacak beslenme önerilerini paylaşıyor.
 
1- Salatalık; Susuzluğu gideriyor

Yüksek posa ve su içeriği nedeniyle 4 mevsim sofralarımızda bulunması gereken salatalığın özellikle sıcak havalarda önemi daha da artıyor. Posalı olması nedeniyle tokluk sağlıyor, içeriğinde su barındırmasıyla da susuzluk hissinin önüne geçiyor. Bu nedenle yaz aylarında sofralarınızda salatalığa yer verebilirsiniz. Salatalığı söğüş olarak tüketebilir, salatalarınıza ekleyebilir, hatta sade maden suyu veya ayranına ilave ederek serinleme hissinizi arttırabilirsiniz.

2- Karpuz; Kan basıncını düzenliyor
Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerin başında gelen karpuzun birçok faydası bulunuyor. Potasyum ve posa yönünden zengin, sindirim sistemi için faydalı, kalp sağlığına olumlu etkileri olan karpuz aynı zamanda kan basıncını da düzenliyor. Tüm bu faydalarının yanında yüksek su içeriği ile de ferahlık veriyor. Günde 3-4 üçgen dilim karpuz tüketebilirsiniz. Fazla miktarda tüketirseniz içeriğindeki şeker nedeniyle kilo almanıza neden olabiliyor.

3- Ayran Aşı Çorbası; Ferahlık veriyor
Hem besleyici hem doyurucu bir yemek arayanlar için ayran aşı çorbası ideal bir seçenek. Ferahlık veren bu çorba aynı zamanda da sağlıklı. Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu günlerde ilk akla gelen yemek çeşitlerinden biri olan ayran aşı çorbasının içeriğinde bulunan buğday ve nohut besleyici değerini artırıyor, yoğurt ve su ise ferahlık veriyor. Taze nane yaprakları da çorbanın hem lezzetine lezzet katıyor, hem de ferahlık hissini artırıyor.

4- Çilek; Serinlemeye yardımcı oluyor
C vitamini, folat ve antioksidan içeriği ile dikkat çeken bir meyve olan çilek, yüksek su oranı sayesinde de serinlemeye yardımcı oluyor. Yaz aylarında meyve tercihinizi çilekten yana kullanabilirsiniz. İsterseniz tek başına tüketin, isterseniz yoğurdunuza ekleyin ya da çilekli bir smoothie yapın. Pratik bir çilekli smoothie için ihtiyacınız olan; yarım bardak süt, yarım bardak yoğurt, 7-8 çilek ve buz.

5- Maden suyu; Su ve mineral kaybını engelliyor
Yaz aylarında yaşanan terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı artıyor. Günde 1 bardak maden suyuyla hem vücudunuzda azalan magnezyum ve kalsiyum minererini yerine koyuyor hem de serinliyorsunuz. Ancak yüksek tansiyonunuz veya mide probleminiz varsa doktorunuza danışmadan maden suyu tüketmeyin.

6- Nane; ferahlatıyor
Nane mide bulantısına karşı faydalı, sindirim sistemini düzenleyen bir bitki olmasının yanı sıra yaz aylarında ferahlamaya da yardımcı oluyor. Buz ve nane eklenmiş bir bardak ayran serinlemenizi sağlayacak en ideal içeceklerden biri.

7-Semizotu; kalbinizi koruyor
Kalp damar sağlığının olmazsa olmazı omega 3’ten zengin, lif, vitamin ve mineral içeriği ile semizotu, yaz sofralarında mutlaka yerini almalı. İsterseniz, zeytinyağlı yemeği isterseniz de yoğurtlu salatasını sağlıkla tüketebilirsiniz. Her iki seçenek de hem hafif hem besleyici.

8- Yoğurt; metabolizmanızı hızlandırıyor
Yoğurt kalsiyum içeriği ile hem kemiklerin güçlenmesine hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı. Sindirim sistemini de düzenleyen yoğurt süt tüketemeyen bireyler için de iyi bir alternatif. Sağlığa olumlu etkileri saymakla bitmeyen yoğurdu yaz aylarında serinlemek için de tüketebilirsiniz. Sade yiyebileceğiniz gibi, meyve ekleyebilir, dondurarak dondurulmuş yoğurt olarak tüketebilirsiniz.

Güven Yapı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden