Aydın Metal
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Batakköylü Düğün Salonu

Omurganızın sağlam durabilmesi için bu önerilere kulak verin!

28-10-2014 16:28:54 - TÜRKİYE
Omurganızın sağlam durabilmesi için bu önerilere kulak verin!

Yeni Doğum Yapan Ofis Çalışanlarında Omurga Sorunları Daha Sık Görülüyor

Özgür Adımlar

Hareketsiz ofis hayatı başta omurga sağlığı olmak üzere vücudumuzdaki birçok noktaya zarar veriyor. Hele bir de yeni doğum yapmış bir anneyseniz ofis hayatının olumsuz etkileri çok daha ağır. Doğumdan önce yaşanan hormonel değişimler, kaslarda gevşemeye neden oluyor. Bebeğin sürekli kucakta taşınması da bel, boyun ve kola ağrı olarak vuruyor. Bu duruma bir de ofis hayatı eklendiğinde ortopedik sorunlar adeta kaçınılmaz hale geliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, ofis çalışanlarının en sık yaşadıkları ortopedik sorunlar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veriyor.

Tekrarlayan hareketler omurgada sorunlara neden oluyor 
Ofis hayatı birçoğumuz için mecburi bir yaşam şekli. Uzun süreli aynı pozisyonda oturmak, klavye, mouse kullanımı gibi tekrarlayan hareketler omurgada birçok sağlık sorununa neden oluyor.  Günde yaklaşık 10 saatini bilgisayar başında geçirenler için de hiç kuşkusuz tehlike çanları çalıyor. Çünkü günde 4 saatten fazla oturmak omurga sağlığını bozuyor.

Stres ve depresyon da ağrıları artırıyor  
Hareketsizlik, kasların güçsüzleşmesine, postürün bozulmasına ve buna bağlı kas spazmlarının oluşmasına neden oluyor. Ayrıca güçsüzleşen kaslar fıtık oluşumuna da zemin hazırlıyor. Bunun yanı sıra mouse ya da klavye kullanımı gibi tekrarlayan hareketler de el bileğinde, kolda ve omuzdaki tendonlarda hasar ve sinirlerde sıkışmaya neden oluyor. Bu hareketler ciddi ağrılar ve uyuşmaları da beraberinde getiriyor.  Çalışma şartlarının zorluğu, stres, trafik ve depresyon gibi etkenler de ofis hayatına eklendiğinde yaşınız kaç olursa olsun omurganızda sorunlar başlıyor.

Yeni doğum yapan ofis çalışanlarında sorunlar daha çok yaşanıyor
Bebekleri küçük olan çalışan annelerde ortopedik sorunlar çok daha fazla yaşanıyor. Doğumdan önce yaşanan hormonel değişimler, kaslarda gevşemeye neden oluyor. Bu durum da kadınların tekrarlayan hareketlerde daha kolay zorlanmasını beraberinde getiriyor. Bebek ilk başlarda kilo olarak hafif olsa da zaman içerisinde hızla kilo alıyor. Bebeğin sürekli kucakta taşınması sırasında bele, boyun ve kola fazla yükleniyor. Bu duruma bir de gündüz yaşanan ofis hayatı eklendiğinde ortopedik sorunlar kaçınılmaz hale geliyor. Yeni annelerin bu sorunları yaşamamaları için özellikle bebek bakımında mutlaka yardım almaları ve haftada 2-3 gün spor yapmaları gerekiyor. Kiloların 6 ay içerisinde verilmesi de ortopedik sorunları en aza indiriyor.

Tedavide ilk kural şartların düzelmesi
Ofis çalışanlarının ortopedik sorunları yaşamamaları için şartlarının mutlaka düzelmesi gerekiyor. Şartlar düzelmediği takdirde tedavide başarı sağlamak maalesef çok zor. Koşulların sağlıklı bir hal almasının ardından fizik tedavi, ortopedik ürünler ya da ilaçlarla yaşanan sorunlar gideriliyor. Tüm bunların yeterli olmadığı ender durumlarda ise cerrahi operasyonlara başvuruluyor.

SAĞLIKLI BİR OMURGA İÇİN ÖZEL ÖNERİLER

1- Yarım saatte bir ayağa kalkın; Ofis çalışanıysanız yarım saatte bir yerinizden kalkın, yürüyün ve egzersiz yapın. Belinizi, boynunuzu ve sırtınızı esnetecek hareketler omurga sağlığınız üzerinde etkilidir.

2- Günde yarım saat yürüyün. Ancak unutmayın bu egzersiz gün içinde hareketsiz yaşıyorsanız bir işe yaramıyor. Bu nedenle hem sporunuzu yapın, hem de gün içerisinde toplamda 4 saatten fazla oturmayın.

3- Sandalyenizi masanızı dikkatle seçin; Sandalyenin yere tam olarak oturması için 5 adet ayağının olması gerekiyor.  Masanız oturduğunuzda dirsek seviyesinde olmalı. Sırtınızı sandalye tam olarak desteklemeli. Ayaklar yere tam olarak temas etmeli. Dizlerle kalçanın açısı 90 derece olmalı.

4- Bilgisayar ekranın seviyesini doğru ayarlayın; Ekran göz seviyenizde olmalı. Klavye el bileğinizi aşağı yukarı zorlayacak şekilde değil düz durmalı. Bilek masaya temas etmeli.

5- Ofis içindeki bazı işlerinizi yürüyerek yapın; Telefonla ayakta yürüyerek konuşun, ofisteki bir arkadaşınıza mail atmak yerine yanına gidip konuşmayı tercih edin. İş yerinizde asansörü kullanmayın. 

6- Tüm gün çalışmanızı asla egzersizden saymayın; Haftada 2- 3 gün 45 dakika spor yapın. Bunun dışında da ofis dışındaki hareketlerinizi artırın.  Yakın mesafelere arabayla gitmeyin, toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız gideceğiniz yerden birkaç durak erken inin.

UB Group

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Makam aracı kullanmayan belediye başkanı işe otobüsle gidiyor
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks