Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Kredi kartı dolandırıcılığında son nokta

11-11-2014 09:22:21 - TÜRKİYE
Kredi kartı dolandırıcılığında son nokta

Yanınızdan geçen size hiç dokunmayan bir insan çantanızdaki kredi kartınızın tüm bilgilerine ulaşabilir. Nasıl mı? İşte dolandırıcıların son yöntemi...

Özgür Adımlar

Habertürk gazetesi yazarı Neva Çiftçioğlu, kredi kartı ve kimlik bilgisi hırsızlığında kullanılan RFID yani \'Radyo Frekansı ile Tanımlama\" yöntemiyle ilgili uyarı dolu bir köşe yazısı yazdı.

RFID teknolojiyle size hiç dokunmayan bir insanını bile çantanızdaki kredi kartı ve kimlik bilgilerinize ulaşabileceği söyleyen Çiftçioğlu, hırsızlara karşı \'kredi kartınızı folyoya sarın\' uyarısında bulundu.

Peki RFID yöntemiyle hırsızlık nasıl oluyor? Kredi kartı ve özel bilgilerinizi nasıl koruyabiliriz? İşte detaylar...

\"...

Birkaç adım yakınınızdan geçen bir insanın size hiç dokunmadan adınız, soyadınız, banka kart, telefon ve TC kimlik numaranız gibi özel bilgilerinize ulaşabileceğini biliyor muydunuz?

Hırsızların bu bilgileri kullanarak sizi uyandırmamak için küçük küçük meblağlarda hesabınızdan alışveriş yapabileceği hiç aklınızın köşesinden geçti mi?

Evet, bütün bu akla gelmeyecek şeytani uygulamalar mümkün. Bunu ya internetten aldıkları 100 dolarlık bir okuyucu aletle ya da ellerindeki akıllı cep telefonlarıyla gerçekleştirebiliyorlar. Önceleri sadece bir olasılık olarak tartışılan bu ihtimal, maalesef artık olasılık olmaktan çıkıp süratle dünyada yayılmaya başlayan büyük bir probleme dönüşmüş durumda.

Peki bunu nasıl beceriyorlar?

İnsanların hayatını kolaylaştırmak için icat edilmiş, belki de sürekli kullandığınız ama farkında olmadığınız bir teknolojiyi aleyhimize kullanarak... RFID (Radio Frequency Identification) yani \"radio frekansı ile tanımlama teknolojisinden bahsediyorum.
RFID kısaca \"radio frekansı ile haberleşen ve içinde bilgi depolayabilen, bugün ulaştığımız son chip teknolojisi\" olarak tanımlanıyor.

Hepiniz her gün kullanıyoruz

Otomotiv, akaryakıt, lojistik, perakendecilik, tarım, sağlık, bankacılık, enerji, kamu, güvenlik, turizm gibi hemen her sektörde kullanılan bu teknoloji bugün yaşamımızda \"vakit kaybımızı minimuma indirgeyebilen\" ilk 5 buluş içerisinde sayılmakta. RFID sayesinde bütün kişisel bilgilerin aktarıldığı mikroçipler artık cebimizdeki neredeyse her kimlik içerikli kartta bulunmakta.

Sayesinde kasalarda çabucak ödeme yapabiliyor, bankadan para çekebiliyor, kuyruklarda beklemiyor, kısacası saatler alacak bazı aktivitelerimizi tıkır tıkır işleyen bir sistemle dakikalara indirgeyebiliyoruz.

O MÜHENDİS DE SOYULDU

Gelelim bu hafta bu konuyu neden yazdığıma...

Geçen hafta Amerika\'da, televizyonlarda RFID hırsızlığının imkânsız ve paranoyadan öte bir şey olmadığını çok ateşlice savunan bir mühendis vardı. Bugün RFID hırsızlığıyla bankasından büyük meblağlarda para çekildiğini, mahkemeye başvurduğunu ilan etmiş. Sanırım önlem almakta ve uyanık olmakta fayda var.

Gördüğünüz gibi günümüzdeki soyguncular yüzüne maske takmış, elinde el feneri, sırtında torba ile karikatürlerde çizdiklerimizden çok farklı.
Teknoloji kullanıyorlar, akıllıca planlar yapıyorlar. Onlardan bir adım ileride olmak, oyuna gelmemek için bilimi, teknolojiyi takip etmek, olabileceklerin farkına vararak önlemler almak gerek. En azından silahları eşit güçte kuşanmak ve aynı kurnazlıkta düşünebilmek için.

UCUZ ÇÖZÜM YOLLARI

1. Cüzdanınızın kâğıt para koyduğunuz bölümünün ölçüsünde alüminyum folyo kesin.
2. Bu folyoyu sıra sıra selobant yapıştırarak önlü arkalı kaplayın.
Yapıştırdığınız bant bir önceki yapıştırdığınızın 1 mm. üzerine gelecek şekilde olsun. Böylece elinizde kolay kolay yırtılmayan ve esnek bir alüminyum şablon olacak.
3. Alüminyum şablonu cüzdanınızın kâğıt para koyduğunuz bölümüne yerleştirin. Böylece cüzdanınızı kapattığınızda dış yüzeyi dışardan bilgilerinizin okunmasını engelleyen bir tabakayla kaplanmış olacak.
4. Aynı şekilde hazırlanan alüminyum şablonları çeşitli büyüklükte hazırlayarak çantanızın kartlarınızı, kimliklerinizi taşıdığınız ceplerine de yerleştirebilirsiniz.

Kaynak: İnternet Haber

Güven Yapı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden