Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Ellidört Park

İşin Uzmanlarıyla Proje Üretiyoruz

28-03-2014 23:00:00 - AKYAZI
İşin Uzmanlarıyla Proje Üretiyoruz

Hasan Akcan Uluslararası Proje Danışmanı Burhan Metin İle Görüştü

Özgür Adımlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kosova eski başbakanlarından Buyar Bukoshi'nin de danışmanlığını yapmış halen İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü, Eski Ekonomi Bakanlarından Prof. Dr. Nazım Ekren'in uluslararası proje danışmanı Akcan ile Akyazı'da görüştü.

“Akyazı’da Kişi başına gelir en az 30.000 dolara çıkacak. Yani Türkiye ortalamasının 3 katına”

Ak Parti Belediye Başkan adayı Hasan Akcan’ın proje danışmanı Burhan Metin ile Akyazı'da uzun ve keyifli sohbet yaptı. Başkan adayı Akcan liderliğinde hayata geçirilmesi planlanan projelerin özellikle Akyazı’nın temel problemi olan düşük gelir ve yoksulluk sorununu yenmeye odaklandığını, Akyazı’nın özelliklerinin ve somut gerçeklerinin projelerin yapılanmasında son derece gerçekçi şekilde analiz edildi.

Uluslar Arası Proje Danışmanı Burhan Metin “Bugün temel mesele gelir artışının sağlanması ve gelirin tabana yayılmasıdır. Gelir artırmanın esası ise iş yaratmak, yeni işler kurmak, ama mülkiyeti halka ait olan, dolayısıyla geliri de halka ait olacak sosyal işletme modellerini hayata geçirmektir. Akyazı ilçemiz de iki tehdit altındadır, bir yandan işleri ancak büyük sermaye grupları kurmakta, haklı olarak geliri ve karı kendilerine bırakmakta, halkın ekonomik ve sosyal gelişmesine dikkat etmeyi bir yana bırakın, karını en fazla çoğaltacağı ucuz emek aramaktadır.

Halkımız, büyük sermayenin ucuz emek depoları haline gelmektedir. Yani örgütlü ve güçlü olan büyük sermayedir. Öte yandan halkımız örgütsüz ve dağınıktır. Küçük alanlarda, küçük ve kıt imkânlarla geçinme telaşı içindedir. Küçük tarla, alan veya dükkânlarda maliyetlerini karşılayamamakta, gideri gelirini kat be kat geçmekte, bu nedenle giderek yoksullaşmaktadır. Burada çare yeni sosyal işletme modellerini geliştirmektedir. Yani halkın katıldığı, mülkiyetine sahip olduğu, küçük olanları birleştirip büyük ve halkçı işletmelere dönüşmektir. Ama aynı zamanda profesyonelce yönetilen işletmelere gerek bulunmaktadır. Yerel yönetim olarak Akyazı Belediyesi ve inşah Başkan olduğunda Hasan Akcan hocamız, sadece bildiğimiz belediyecilik işleriyle kendini sınırlamayacak, Akyazı’nın kalkınması ve zenginleşmesi için Akyazı’ya liderlik yapacaktır.

Bizler de inşah, Akcan Başkanın ekibi olarak Akyazı’nın kalkınması, zenginleşmesi ve Türkiye’de parmakla gösterilen, takip edilip izlenecek halkçı ve toplumcu bir kalkınma ve zenginleşme modeline bütün katkımızı sunacağız.
Toplumcu model bizlere hiç yabancı değildir aslında. Anadolu insanı olarak dedelerimiz bu insani ve başarılı modeli Ahilik olarak kurdular ve yaşattılar. Anadolu’yu vatan haline getiren, bizleri bir millete dönüştüren birlikte, elbirliği içinde, kardeşçe çalışma ve üretme modelidir. Akcan Başkan, hepimizin Ahi Piri olacaktır” dedi

Burhan Metin yapılacak olan işlerle ve yatırımlarla ilgili hayata geçirilecek olan modeli şu şekilde anlattı

Entegre Hayvancılık Tesisleri


Akyazı’mız tarım ve hayvancılık bölgesidir. Bu entegre bir tesis olacaktır, merkezinde 10,000 başlık sağmal tesis bulunacak, 2,500 sağmal ile yatırıma başlanacak, sürü artışı ile hedef kapasite olan 10,000 sağmala varılacak, bu entegre hayvancılık tesisi kendi ürünlerini kendi işleyip mamul hale getirip satacaktır. Tesisin entegre unsurları içinde Hedef 10,000 baş kapasitesine varıldığında günde 200 ton sütü işleyip satan bir modern mandırası veya Süt Ürürnleri İşleme Fabrikası olacaktır.

Tesisin % 50 oranında doğumlarla elde edilecek danalarının kesim ve et ürünleri olarak işlemesini yapacak et ürünleri işleme fabrikası olacaktır. Hedef kapasiteye varıldığında günlük 10 ton, yıllık 120 ton et işleyen bir tesis kurulacaktır.

 Hayvan atıkları kurulacak Biyogaz Tesisi ile metan gazından elektrik enerjisi üretecek, 10,000 başlık bir tesis atığıyla 100,000 kişi/tüketim kapasitede elektrik üretilecektir. Üretilen elektrik sisteme satılarak Akyazı’da elektrik faturaları önemsiz hale getirilecektir.

Biyogaz işlemesinden sonra atıklar ısıl işlemden geçirilecek, mineral zenginleştirmesi işlemine tabi tutulacak, atıklar nihai noktada çiftçimizin kullanacağı doğal gübre haline getirilip paketlenecektir. Zenginleşen gübrenin belli miktarı TORF üretimi için kullanılacaktır. Çiftçimiz Çok Ucuz Fiyata Gübre Kullanabilecektir. Böylece hem çiftçimiz hem topraklarımız kimyasal suni gübre belasından kademe kademe kurtarılacaktır.
Entegre hayvancılık tesisi sosyal ve halkçı bir işletme modeliyle kurulacak, küçük hisseler halinde halka arz edilecek, Akyazı’daki her hane işletmede hisse sahibi olacaktır. İşletmenin yönetimini profesyoneller yapacak, işletme uluslararası Mali ve Teknik Denetim kurumlarının denetimi altında sürdürülecektir.

Yem bitkisi (silajlık mısır ve yonca) ekimi yapılan yine kurulacak yem üretim şirketi altında sözleşmeli model ile toplanarak Akyazı yem bitkileri üretiminde ihtisaslaşacak, bir yandan kendi mülkleri olan Entegre Hayvancılık Tesisine yem üretirken, diğer yandan kapasite fazlası üretimlerini iç Pazar ve dış pazarlara satacaklardır.
Tesisin yatırım finansmanı Dünya Bankası uzun vadeli ve düşük faizli yatırım kredileriyle karşılanacaktır.

Bir yandan özellikle tarımda baş belası haline gelen makine ekipman maliyetleri ile diğer ziraat girdileri en alt seviyeye çekilirken, maliyet ve giderler düşürülecektir. Öte yandan Akyazı çiftçisi işletme çalışanı olarak kendi işinin tedarikçisi haline getirilecektir.

Çiftçimiz, hammadde üretici olarak kalmaktan kurtarılarak, tarım ve hayvancılıkta kar ve katma değeri oluştuğu kendi ürünü işler hale gelecek, bu nedenle ürününün karını aracıların ve büyük üreticilerin cebine değil, kendi cebine koyacaktır.

Büyük ve Küçük Baş Hayvancılık Serbest Bölgesi

Serbest bölgeler ticaretin vergiden muaf olarak yapıldığı düzenlemiş alanlardır. Akyazı’yı hayvancılık ve hayvansal ürünlerde ihtisas bölgesi haline getirmek için hayvancılık serbest bölgesi kurulacaktır. 

Eko Köyler

Özellikle dağlık bölgelerde yer alan köylerimizin her biri organik tarım, hayvancılık ve turizmin yapıldığı EKOKÖYLER halinde planlanıp yapılanacak, köy yerleşiklerinin her birinin eşit hisselerle kuracağı sosyal şirketler bir taraftan her köyde başlangıçta 1000 başlık koyun/keçi, diğer taraftan organik meyve ve sebze, ahşap ve kerpiç esaslı konaklama yerleri inşası ile konaklama ve turistik faaliyetlerin kapsandığı turistik bölgelere dönüşecektir. Köylerdeki hem hayvansal, hem tarımsal ürünlerin işlendiği, paketlendiği ve korunduğu işleme, paketleme ve soğuk hava depoları kurulacaktır.

Pazarlama Şirketi

Akyazı’da üretilen tarımsal ürünlerin tamamının satış ve pazarlaması ile markalaşma ve zincir mağazalar haline dönüşmesini sağlayacak işler yine çok ortaklı satı ve pazarlama şirketinin altında toplanacaktır.

Kongre ve Eğitim Otelleri

Özellikle dağ bölgelerinde Akyazı’nın İstanbul, Ankara, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Bursa vb. sanayi ve iş bölgelerine yakınlığını gelir ve iş fırsatına dönüştürecek dağ ve eko turizm ile bütünleştirilmiş doğa/kongre/spor/eğitim/etkinlik otelleri inşa edilecektir. Bu oteller de çok ortaklı ve halkın ortak olduğu ama profesyonel yönetilen işletmeler olacaktır. Bahsettiğimiz özelliklerdeki otelin ilk uygulaması Aksar tepede yapılacaktır. Aksartepe, sosyal alan ve otelcilik olarak iki fonksiyonla planlanıp inşa edilecektir.

Küçük Sanayi Yeniden Yapılanması

Küçük sanayi siteleri her yerde olduğu gibi piyasalar ve ilgili ürünlerdeki değişme ve büyük şirketlerin sanayi sektöründe artan gücüne paralel hızla gerilemiş, ekonomik ve teknolojik sorunlar yumağı haline gelmiştir. Küçük sanayi sitelerindeki bilgi ve küçük atölyeler ürün ihtisaslaşması ve şirket birleşmeleri yoluyla yeniden yapılandırılacak, özellikle Almanlarla yürütülecek ar ge ve uzmanlaşma projesiyle mamul ihtisaslaşmasına gidilirken, yeniden yapılanmanın gerektirdiği yeni uzmanlıkların eğitimi yapılacaktır.
Aynı zamanda küçük sanayi esnafları bir araya getirilerek marka araçların hem iş makineleri, hem binekler, hem de taşıma araçlarında servisler kurması sağlanacaktır.

Eğitim Başarı Artışı Projesi

Akyazı ulusal ve uluslararası eğitim fonlarından yüksek oranlarda paylar alarak en fazla AB, TÜBİTAK, KALKINMA AJANSI, BAKANLIK FONLARI alan ilçesi haline gelecek, Akyazılı öğrenciler Matematik, Fen ve İngilizce konularında başarılara imza atacak seviyeye gelecek kurs eğitimlerinden geçeceklerdir.

Mesleki Teknik Eğitim

Akyazı’da ihtiyaç analizi yapılarak ilçe ölçeğinde mesleki teknik eğitim planlaması yapılarak uygulamalı ve iş garantili mesleki eğitim kursları icra edilecektir. Özellikle artan genç işsizliği ile etkili şekilde bir mücadele programı hayata geçirilecektir.  

Fındık Lisanslı Depoculuk Ve İşleme Tesisi

Bölgenin en önemli ürünü olan fındığın değerlenmesi için İstanbul Ticaret Borsası ile lisanslı depoculuk projesi yapılacağı gibi, fındığın işlenmiş ürüne dönmesi için (gofret, bisküvi ve çikolata ile krem çikolata) üreticilerin sahip olacağı bir işleme tesisi kurulacaktır.
Yapılan sohbetten sonra Ak Parti Akyazı Belediye Başkan Adayı Hasan Akcan Uluslar Arası Proje danışmanı Burhan Metin’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür etti.

Burhan Metin Kimdir

Burhan Metin Sakarya Pamukova’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisansını dünya ekonomisi ve Türkiye ekonomisi konularında yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yapıyor. Metin, İstanbul Ticaret Odası Vakfının üniversitesi olan İstanbul Ticaret Üniversitesinde Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü ile ortak projelerini yürütüyor. Metin, aynı zamanda İstanbul Ticaret Borsa Başkanına iş ve proje geliştirme danışmanlığı yapıyor. Metin geçmişte İstanbul Belediyesi Halk Ekmek adına eğitim, uluslararası işbirlikleri, TÜBİTAK ve AB projeleri ile sözleşmeli organik buğday ve tarım proje ve uygulamalarını üstlenmiş. Ülker adına sözleşmeli bisküvilik buğday projesini yapmış. Daha sonra kendi adına Süt inekçiliği işine girmiş. Metin’in kırsal kalkınma, proje ve iş geliştirme ve uygulamada zengin bir tecrübesi bulunmakta.

 

Akgün Restoran Çorba

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
11 yıl önce2014-04-09 08:27:00

bu hasan hoca 30 bin doları 30 tl zannedıyor galıba veya burayı isvicre ile karıstırdı dıyecem ama orayada gıtmedıkı ınsanlarla nasıl alay edılecek sımdıden ogrenmıs

0
-0
11 yıl önce2014-04-06 09:15:26

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN 1990 YILINDA KUZULUKTA ÖĞRETMENLİK YAPAN VE YİNE KUZULUKLU OLAN BAHATTİN AYDOĞDU HOCAMIZ BİYOGAZ PROJESİNİ YAPTI . İNSANLAR O ZAMAN GÜLMÜŞLERDİ. BUGÜN AKYAZI İÇİN KALKINMA PROJESİ OLARAK DÜŞÜNÜLÜYORSA BU PROJEYİ YAPMAK İSTEYENLERİ TEBRİK ETMEK LAZIM. HASAN HOCAM YOLUN AÇIK OLSUN.

0
-0
11 yıl önce2014-04-01 11:26:39

HASAN HOCAM SiZE BASKANLIK HAYIRLI OLSUN.BUNDAN SONRA SIRTINDA COK BÜYÜK BiR YÜK VAR LÜTFEN ALLAHIN YARDIMIYLAN BU AKYAZI HALKINA SUNMUS OLDUGUN PROJELERi HAYATA GECiRMEN iCiN SANA BASARILAR DiLERiM.CEKEMEYEN KÖTÜ SÖZ SÖYLEYENLERDE UTANIR iNSALLAH.SAYGILARIMLA. ARTIK iCRAAT ZAMANI..

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 23:51:20

Bu nasıl bir gelir arkadaş bir türlü aklım ermedi tamam matematikçi değilim ama dört işlemide bilirim.30.000 dolar demek 62.000 lira demek yani asgari üçretlinin maaşı aylık 6.000 lira olursa bu rakam dogru olurki buda asgari ücreti tam 9 kart artırmak demektir bu mümkünmü bu kadar yalan olurmu.bunlar başbakandanda çılgın projeler açıklıyor uçmuş bunlar uçmuş

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 14:09:14

arkadaşlar adamın kuzuluga tatile gelip orda konuştugunu söylüyor hocaya iftira atıyorsunuz bu adam hasan hocanın seçimlerde sunumlarını yapan murat yıldırımın akrabası siz neyden bahsediyorsunuzya el insaf. ahın izniyle akyazı uçacak uçacak

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 16:32:52

ARKADAŞLAR BO LAFLARA İNANMAYIN BİR KİŞİ ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIRSA 850 TL x 12 AY =10.200 TL YAPAR BUNU DOLARA ÇEVİRİRSEK 10.200 TL: 2,20 =4636 DOLAR EDER. 30.000 DOLAR NERDE 4636 DOLAR NERDE YILLARDIR BİZLERİ KANDIRIYORLAR. HESAP ORTADA.... OY VERİRKEN HESABI BUNA GÖRE YAPALIM...

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 10:39:26

Bu görüşme veya proje işine saygı ve gerçekten çaba sarf ettiğini gösterir. Tebrikler. Akyazı için güzel günlere inşah

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 10:40:58

Güzel düşünelim güzel olsun kin nefret tohumları atmayalım .Çocuklarımıza kardeşlerimize yapıcı örnek olalım. Bu yorumlar nedir sanki Akyazı'nın parasını alıp rusyaya yatırım yapacak gibi yorumlar yazılmış lütfen bu ilçede çocuklarımız yaşayacak.

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 10:41:29

Başı boşluk yüzünden hap esarar almış başını gidiyor bu tür yatırımlar acil olarak ilçemize gelmeli.

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 09:25:21

ALTATKİ OLUMSUZ YORUM SAHİPLERİ,SİZ YANLIŞ ANALDINIZ GALİBA,BU HABERDE AKYAZI YERLE BİR OLACAK DEMİYOR AKYAZI MİLLİ GELİR NABZINDA İYİ BİR YERE GELMESİ İÇİN YAPILACAK GÜZEL PROJELERDEN BAHSEDİYOR,NEDEN AKYAZIYA GÜZEL BİR GELİŞMELER OLACAĞI ZAMAN BU KADAR KİN NEFRET DALGA YORUMLAR YAPIYORSUNUZ? AMACINIZ NE SİZİN? SİZ AKYAZILI OLAMIYACAK KADAR KİN VE NEFRET DOLUSUNUZ! AKYAZILILAR BÖYLE OLMAZ,OLMAYACAKTA! AKYAZIMIZ İÇİN HERNE KONUDA OLURSA OLSUN ZERRE KADAR FAYDASI OLAN VARSA SAĞ SOL FARKETMEZ ALLAH RAZI OLSUN FAKAT KİM AKYAZIYA ZARAR VERECEK BİR YORUM DAHİ YAPIYORSA ONU DA YÜCE ALLAH'IMIZA HAVALE EDİYORUZ...

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 00:32:42

adam kuzuluk a tatile geeldi bizim kekolar da hemen solugu yanında aldılarsiz de haber yaptınız...pes va...

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 00:15:38

vay be Akyazi dünyadaki sayili ilçelerden birisi olacak(mis mis mis.........)

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 00:04:23

Belediyenin borcundan haberiniz yok sanırım sayin akcan

0
-0
11 yıl önce2014-03-28 23:59:27

Yalan olurda bu kadar olur artik resmen insanlarla akyazi halkiyla dalga geciyorlar bu secimin onemini anladilar ne yspacaklarini sasirdilar bunlarinki sadece gunluk siyaset

0
-0
11 yıl önce2014-03-28 23:44:02

YOK YOK YEMİYORUZ ARTIK BUNLARI O ADAM KEMAL DERVİŞ GİBİ KURTARMAYA GELİP AKYAZIYI SÖMÜRECEKTİR VE BU PROJELER HİKAYE AKYAZIYA YAKIŞAN BAŞKAN SELMAN DEMİRTAŞ MİLLİ GÖRÜŞ LAZIM AKYAZIYA KENDİSİNE MİLLİ GÖRÜŞÇÜYÜM DİYEN AKCAN ERBAKAN HOCANIN BİR LAFINI DİYEMEDEN GECEMEYECEĞİM MİLLİ GÖRÜŞ SAADET PARTİSİDİR ONDAN BAŞKA MİLLİ GÖRÜŞÇÜYÜM DİYEN PALYAÇOYA DÖNER PALYAÇOYA. AKYAZI GÖZÜNÜ AÇTI AKYAZIDA SELMAN DEMİRTAŞ GENEL SEÇİMDE AKP.

0
-0
11 yıl önce2014-03-28 23:34:31

Bırakın bu işleri sizin projeleriniz ancak evraklarda kalır.Akyazı'nın yakasından düşünde millet rahat bir nefes alsın.

0
-0
11 yıl önce2014-03-28 23:16:20

DEMİREL GİBİSİN HASAN HOCA SECİMDEN SONRA ÜSTÜNÜ CİZİN DEME

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 07:50:33

ah hoca ah zorla alacan seçimi

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 08:58:50

ne ihlasa gelmesi koçum adam hasan hocanın bizzat kankasıdır bilmeden aşağılamayın her zamanki gibi çekemeyen antenlerinizi keltepeye ceviğrinde o zamana çeker

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 08:28:17

Hasan Hoca Tayyib'in yolundan gidip işin ehli ile çalışırsa Millet vekili bile Olabilir. Benden söylemesi. M. özdemr

0
-0
11 yıl önce2014-03-29 10:49:26

Hasan Hocam, bu düşüncelere sahip olmanız ufkunuzun ve vizyonunuzun ne kadar geniş olduğunu gösteriyor. Allah muvaffak etsin.İnşah Akyazı bu yönü ile marka olacak,insanlarınada fayda sağlayacak.Tebrikler ne diyim.

0
-0
Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden