Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Toprak Turizm

İran Dolar Değil Türk Lirası Kullanıyor

25-01-2015 14:24:07 - TÜRKİYE
İran Dolar Değil Türk Lirası Kullanıyor

İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Gulamali Kamyab, ülkesinin artık yabancı ülkelerle ticari işlemlerinde dolar yerine Türk Lirası kullandığını açıkladı.

Özgür Adımlar

Tasnim Haber Ajansı'na konuşan İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Gulamali Kamyab, ihracat ve ithalatta dolar yerine ticaret yapılan ülkelerin milli para birimlerinin kullanıldığını belirtti.

DOLAR DEĞİL TÜRK LİRASI
Kamyab, "İran artık yabancı ülkelerle ticari ve mali işlemlerinde Türk Lirası, Çin Yuanı, Rus Rublesi ve euro gibi diğer para birimlerini kullanıyor" dedi. Kemyab, İran'ın bazı ülkelerle "döviz takas anlaşmaları" yapmayı planladığını da dile getirerek, söz konusu anlaşmaların İran ve diğer ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik işlemleri kolaylaştıracağını ifade etti.

ÇİN'LE YUAN
İran, en büyük ticari ortaklarından Çin ile yaptığı petrol ticaretinde 2012'den beri dolar yerine Çin Yuanı kullanıyor. Diğer ticari ortaklarıyla da ticarette dolar kullanımından vazgeçme planları yapan İran'ın Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, eylül ayında Tahran'da düzenlenen İran-Rusya Ekonomik İşbirliği Konseyi 11. Toplantısı'nda, Rusya ile ticarette dolar yerine riyal ve ruble kullanmayı planladıklarını bildirmişti. Türkiye ile İran arasında da milli para birimlerinin kullanılmasına ilişkin görüşmeler yapıldığı ve bu konuda olumlu gelişme kaydedildiği bildirilmişti.

4 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Türkiye 2014 yılında İran'a 4 milyar dolarlık ihracat yaptı. İran geçen sene Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 9. ülke oldu.

Akgün Restoran Çorba

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
10 yıl önce2015-01-26 18:22:47

Peki Türkiye hangi para birimini kullanıyor? Doları bırakıp başka bir para birimi kullanmaya gücü var mı ? BOP Eşbaşkanı buna cesaret edemez ( vatandaş kemal)

0
-0
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

UB Group