İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Toprak Turizm

HOŞ GELDİN AYLARIN EN GÜZELİ…

2012-07-19 00:00:00
2955 OKUNMA

Mehmet TAŞTAN

HOŞ GELDİN AYLARIN EN GÜZELİ…
Yine ayların en güzeli ve kıymetlisi Ramazan ayına birlikte kavuştuk değerli okuyucularım.
Ramazan ayı bereket ayıdır. İnsanın manevi dünyasında rabbine daha çok yaklaştığı, iç dünyasında yepyeni bir huzurun başladığı aydır Ramazan. Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise, Cehennemden kurtuluştur. Eş dost ile birlikte iftarlar açmak, cemaat ile teravih namazı kılmak, nefsimizi açlıkla imtihan etmek bu mübarek ayın manevi güzellikleridir.

Mubârek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nâfile namaz, zikir, sadaka ve bütün nâfile ibâdetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftâr verenin günahları afolur. Cehennemden âzâd olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz. Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibâdet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur. Cehennemden âzâd olur.

Selmân-ı Fârisî "radıyahü anh" bildirdi: Resûlullah "sahü aleyhi ve sellem" Şa'bân ayının son günü hutbede buyurdu ki: (Ey Müslimânlar! Üzerinize öyle büyük bir ay gölge vermek üzeredir ki, bu aydaki bir gece [Kadr gecesi], bin aydan dahâ fâidelidir. Allahü teâlâ, bu ayda, her gün oruç tutulmasını emr etdi. Bu ayda, geceleri terâvîh nemâzı kılmak da sünnetdir. Bu ayda, Allah için ufak bir iyilik yapmak, başka aylarda, farz yapmış gibidir. Bu ayda, bir farz yapmak, başka ayda yetmiş farz yapmak gibidir. Bu ay, sabr ayıdır. Sabr edenin gideceği yer Cennetdir. Bu ay, iyi geçinmek ayıdır. Bu ayda müminlerin rızkı artar. Bir kimse, bu ayda, bir oruçluya iftâr verirse, günâhları af olur. Hak teâlâ, onu Cehennem ateşinden âzâd eder. O oruçlunun sevâbı kadar, ona sevâb verilir.)

Peygamber efendimiz rüyasında;
(Rüyamda acayip şeyler gördüm. Ümmetimden birini azap melekleri yakalamıştı. Aldığı abdestler gelip, onu içindeki zor durumdan kurtardı. Birini gördüm, kabri onu sıkıyordu. Kıldığı namazlar gelip, onu kabir azabından kurtardı. Birine şeytanlar musat olmuştu. Ettiği zikirler gelip, şeytandan onu kurtardı. Birinin de susuzluktan dili çıkmıştı. Tuttuğu Ramazan orucu gelip, susuzluğunu giderdi.
 
Birini zulmet sarmıştı. Yaptığı hac gelip karanlıktan çıkardı. Birine ölüm meleği gelmişti. Ana babasına yaptığı iyilikler gelip, ölümüne engel oldu, geciktirdi. Birini Müslümanlarla konuşturmuyorlardı. Sıla-i rahim gelip, ona şefaat etti, onlarla konuştu. Peygamberinin yanına gitmek isteyen birine engel oluyorlardı. Aldığı gusül, onu alıp yanıma getirdi. Ateşten korunmak isteyen birisine, sadakası gelip ateşe perde oldu. Birini zebaniler alıp Cehenneme götürürken, yaptığı emr-i maruf ve nehy-i münker gelip kurtardı. Biri Cehennem ateşine atılmıştı. Allah korkusu ile döktüğü gözyaşları gelip oradan kurtardı.
 
Birine amel defteri solundan verilirken, Allah korkusu gelip, defterini sağa aldı. Sevapları hafif gelen birine, kendinden önce ölen çocukları gelip, sevabını ağırlaştırdı. Cehennemin kenarında, korkudan titreyen birine, Allahü teâlâya olan hüsnü zannı gelince, titremesi durdu. Sırattan zorla geçen biri, Cennete geldi. Fakat kapılar kapalıydı. Kelime-i şehadeti gelip, onu Cennete koydu.)
 Ramazan ayının manevi atmosferi inananlar kadar inanmayanları da etkilemektedir.

Dindar olmasan da güzeldir Ramazan.
 
Iskalanmaması, tadına varılması gereken çok özel bir dönemdir.
 
Ramazan; sıcak pide kuyruğundaki sabırsız bekleyiştir.
 
Posta kutunda davulcuların fotoğraflı ilan savaşları; elinde tokmak, kapına dayanmış bıyıklıdır.
 
Eski günlerdir; anneannendir, dedendir, oradan oraya koşturan aç annendir.
 
Gün doğumuna yakın; uykulu gözlerle içtiğin çay,
 
televizyondaki Türk filmi, radyodaki türküler ve
 
oyun havalarıdır. Gün batımına yakın; mutfaktan gelen mis gibi kokular,
 
Tertemiz masanın üzerindeki zeytin tabağı, beklediğin ezandır.
 
Alış veriş sonrası verilmiş imsakiye, abur cubura uzun aradır. Minarelerdeki renkli floresanlar,
 
akşam sokakta atılan volta, ciğerin en derinine çekilmiş dumandır.
 
Yetişilememiş bir iftar, uyanılamamış bir sahur,
 
erken kopartılmış bir lokma ekmektir kimi zaman.
 
Bir ortaklık duygusudur Ramazan.
 
Yalnız, yapayalnız olmadığının duygusudur.
 
Hep birlikteliktir. Acıya, sıkıntıya beraber katlanma,
 
ödülünü de beraber paylaşmadır. Çevrende onca gönülle aç kalmış insan varken,
 
"sizinleyim – ben de yemiyorum !" dur. Arkasından gelen bayram, öpülen eller, açılmış kollar,belki bir daha asla olamayacak sımsıkı kucaklaşmalardır.
 
"İyi dilekler"dir Ramazan. Yüzyıllardır süregelen bir paylaşma dönemini ıskalamayın. Dindar olmasan da, tek dua bilmesen de, çok güzeldir Ramazan. Tadına varın...(Alıntı)
 
 Ramazan ayının kıymetini bilen ve yaşayan herkese hayırlı ramazanlar diliyorum.
 
Haftaya görüşmek üzere…

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

PFDK Sakaryaspor'un cezasını açıkladı
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

10 K Grup