Marmara Göz
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Ellidört Park

POZİTİF AYRIMCILIK…

2012-10-03 00:00:00
2687 OKUNMA

POZİTİF AYRIMCILIK…

 

 

                        Pozitif ayrımcılık, engellilerin yaşamlarının daha da kolaylaştırılması için atılan en önemli somut adımlardan biri. Daha önceleri engelliler için bir şeyler yapılmak istendiğinde bir lütuf, bir rica gibi görünen istekler,  pozitif ayrımcılıkla bunlar önemli bir şekilde aşılmıştır.

 

                        Pozitif ayrımcılık, yalnızca dezavantajlı gruplara mensup engellilere verilen ekstra haklardır. Herkesin rahatça kullanabileceği bazı hakları çeşitli sebeplerden dolayı kullanamayabileceği için, onlar ancak bazı özel birtakım haklara sahip olurlarsa çoğunlukla gerçekten eşit olma şansına sahip olma düşüncesiyle yapılır.

 

                        Örnek olarak; tekerlekli sandalyeli engelli bir vatandaşın toplu taşıma araçlarında mesela otobüslerden normal vatandaşların istifade ettiği şekilde yararlanabilmesi için otobüsün gerekli bazı şartları taşıması gerekir ki engelli vatandaşımız bu haktan yararlanabilsin. Bunu aslında bir ayrıcalık olarak düşünmemek lazım ikisi de aynı ülkenin vatandaşı ise, aynı haklardan istifade etmek zorunda; çünkü hiçbir engelli insan engelliğinden dolayı sosyal haklardan mahrum edilemez ve kısıtlanamaz.

 

                        Pozitif ayrımcılık; aslında fazladan bir hak değildir. Olması gereken bir haktır. Şöyle ki toplumsal yaşamda engelli vatandaşların toplum hayatından eşit bir şekilde yararlanmaları için bütün etkin tedbirlerin alınması lazım. Ulaşılabilirlikle ilgili bütün fiziki engellerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

 

                        Pozitif ayrımcılık, engelliler için hayata daha pozitif bakmaları için atılması gereken önemli bir adımla beraber, engellileri her alanda görmekte mümkün olacaktır. Dolaysıyla engelli bireylerin sadece tüketici değil aynı zamanda üretici birer birey olarak topluma kazandırmak kaçınılmaz olacaktır.

 

                        Engelli vatandaşlarımıza fırsat verildiği taktirde yapmayacakları işin olmayacağı kanısındayım. Yeter ki onlara fırsat verelim. Onlara hiçbir zaman acıma duygusu ile bakılmadığı müddetçe onların hayatı daha renkli seveceği kanaatindeyim. Engellilerin kesinlikle karamsarlığı hayat müfredatından çıkaracaklarına inanıyorum.

                       

                        Bir daha ki yazımda görüşünceye dek, engelsiz bir yaşam diliyorum. Engellileri görüpte duyarlı davranacak bir toplum diliyorum. Hoşça kalın…

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
 Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapana ceza yağacak
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yasin Emlak