10 K Grup
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok…

2013-11-29 00:00:00
5841 OKUNMA

Hayatı paylaşmak için engel yok sloganı ile ülkemizde engelli vatandaşlarımız için her alanda çalışmalar yapılarak engellilerin yaraları sarılmaktadır. Özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız her fırsatta engelliler ile ilgili çalışmalar yaparak, engellilerin topluma kazandırılması noktasında önemli mesafeler kat ettiği kanısındayım.

Ülkemizde Devlet İstatistik Enstitüsünün verilerine göre ülke nüfusumuzun % 12.29’unu engelli vatandaşlarımız teşkil etmektedir. Bu rakam ülke nüfusumuzun yaklaşık olarak 8,5 milyon vatandaşımıza tekabül etmektedir.

Bu rakamın büyüklüğü, engelli vatandaşlarımızın sorunlarının dile getirilmesi noktasında devletimiz üzerine düşen görevi yerine getirmek için özveri ile çalışmaktadır. Engelli bireylerin toplum hayatına tam ve etkin katılımlarının sağlanması için gerekli tüm etkin tedbirler alınmaktadır.

Son zamanlarda özellikle hükümetimizin engelli vatandaşlarımızla ilgili yaptığı çalışmalar takdire şayandır. Özellikle evde bakım hizmeti ile ilgili yapılan çalışmalar daha önce bakıma muhtaç çocuğu olan ebeveynlerin ben öldükten sonra engelli çocuğuma kim bakacak korkusu tamamen ortadan kaldırılmıştır.

“ Ateş düştüğü yeri yakar “ ifadesiyle engelli bireyi olan ya da kendisi engelli olan vatandaşlarımızı anlamak elbette kolay değildir. Devletimizin engelli vatandaşlarımızın toplum hayatına eşit ve üretken katılımı ile ilgili özverili çalışmalarını hepimiz yakinen biliyoruz.

Fırsat eşitliği ilkeleri çerçevesinde özellikle 2010 yılında Anayasa da yapılan bazı değişiklerle engelli vatandaşlarımız pozitif ayrımcılıkla daha önceleri bir rica gibi yapılması istenenler, pozitif ayrımcılıkla bunların önüne geçilmiş oldu.

Bugün ülkemizde engelliler ile ilgili yapılan çalışmalar özellikle engelli sporlarına verilen önem ile yurt genelinde engelli bireylerimizin topluma kazandırılması noktasında önemli mesafeler kat edilmiştir. Yine sağlık hizmetlerinde engellilerin her türlü tıbbi araç ve gereçlerinin temininin yanında her türlü sağlık hizmetlerinden istifade edilmektedir.

Özellikle istihdam ile ilgili yapılan çalışmalar engelli bireylerin topluma eşit ve tam katılımları sağlanmıştır. İlk defa dünya tarihinde engelli memurların alımı ile ilgili yapılan Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) çok önemli katkılar sağlanmış olup, daha sonra özürlü ifadesinin kaldırılması ile birlikte Engelli Memur Seçme Sınavı (EKPSS) adını almıştır.

Bir daha ki yazımda görüşmek ümidiyle, engelsiz yarınlar diliyorum.

Mehmet Şakir KAPLAN
mehmetsakirkaplan@gmail.com
@mehmetskaplan-twitter                

 

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Yaylada ölü bulunmuştu; Betül toprağa verildi
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yakıcı Garden