10 K Grup
Batakköylü Düğün Salonu

Genel Sağlık Sigortalılarının Dikkatine

28-08-2015 20:55:03 - AKYAZI
Genel Sağlık Sigortalılarının Dikkatine

Bilindiği üzere, 5510 sayılı kanunla birlikte çıkarılan ve 01/01/2012 tarihi itibariyle hayatımıza giren Genel Sağlık Sigortası toplumda kapsadığı kişiler bakımından neredeyse herkesi ilgilendirmektedir.

Hardal Burger Akyazı

Bu konuda yapılması gerekenler ve kimlerin ilgili kurumlara başvurması gerektiği, son başvuru tarihi ve başvuru yapmayanların karşı karşıya kalacakları yaptırımlar bakımından önem arz etmektedir.  GSS’nin amacı ülkemizde yaşayan tüm kişilerin, bu zorunlu sigorta ile sağlık güvencesi kapsamına alınmasına yöneliktir.

KİMLER ZORUNLU GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINIR?

01.01.2012 tarihinden itibaren herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, gelir ve aylık almayanlar ve bunların bakmakla yükümlüsü durumunda olmayan kişiler kanun gereği
Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilmektedirler. Bu kişilerden aile içinde bir kişinin Genel Sağlık Sigortalısı olması ve primlerini ödemesi durumunda kendisi ve bakmakla yükümlüleri sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Örnek olarak;

• 20 yaşını doldurmuş lise öğrencileri,
• 25 yaşını doldurmuş yükseköğrenim öğrencileri,
• Herhangi bir işte kısmi olarak 30 günden az çalışanlar,
• 01.10.2008 tarihinden önce Anne-Babasından sağlık yardımı alamayan okumayan kız çocukları,
• Askerliğini bitirmiş ve 01.01.2012 Tarihinden sonra herhangi bir işte çalışmayanlar.

Kısacası; 01.01.2012 Tarihinden sonra 18 yaş üstü olup  herhangi bir sağlık güvencesi olmayan, çalışmayan yada şuan çalışsa da  daha önce çalışmadığı günleri bulunan  kişiler ( Anne, Baba, Eş ve Çocuklarından sağlık yardımı alanlar hariç),  GSS kapsamında Tescil edilmiş olup bağlı bulunduğu Kaymakamlık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından Gelir Tespiti yaptırmak zorundadır.
GELİR TESPİTİ YAPTIRMAYANLARIN DURUMU NE OLACAK?
30.09.2015 Tarihine kadar Tespit yaptırmayan Genel Sağlık Sigortalılarımızın boşta kaldıkları Günler G3 (Aylık 305,65 TL) olarak hesaplanacak ve borçlarını yasal faizi ile ödemek durumunda kalacaklardır.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCUMU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

• E-devlet şifresiniz varsa  www.turkiye.gov.tr adresinden GSS Prim ve Tescil sorgulama linkinden,  https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu
• Ziraat Bankası , Halk Bankası ve Vakıflar Bankası, Bankamatiklerinden Kartsız işlemlerden GSS Prim ve Tescil sorgulama linkinden,
• Size en yakın Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerinden sorgulayabilirsiniz.    AKYAZI SGM

DİKKAT!!!

1- Genel sağlık sigortalısı olarak tescil edildiği halde Gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlarımız için gelir testi son başvuru tarihi 30 Eylül 2015’te bitecektir.

2- Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından gelir testi yaptıran ve  prim borcu bulunan sigortalılarımızın yapılandırma için kurumumuza son başvuru tarihi  02 Kasım 2015’ te bitecektir.

3- Genel Sağlık sigortası prim borçlarını yapılandıran vatandaşlarımızın ilk taksit ve peşin ödeme son tarihi 30 Kasım 2015 te bitecektir.

UB Group

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
PFDK Sakaryaspor'un cezasını açıkladı
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

10 K Grup