Aydın Metal
10 K Grup
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı

14-05-2016 16:03:54 - AKYAZI
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı

Akyazı Ziraat Odası 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü Atatürk Anıtı önünde törenle kutladı.

Özgür Adımlar

14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü töreni saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Akyazı Ziraat Odası Başkanı A.Şener Bayraktar Atatürk anıtına çelenk koydu. Ardından konuşma yaptı. Çiftçilere Altın değerinde bilgiler veren Bayraktar. Biz çiftçimiz için onların daha iyi hizmet alabilmeleri için çalışıyoruz dedi.

 

Acımasız ve zalim şartlarla mücadele etmek zorunda kalan Çiftçilerin karşılaştığı sorunlarla ilgili çözümler aradıklarını, kazançlarını artırma konusunda tedbirler alma konusunda gayret sarf ettiklerini vurgulayan Akyazı Ziraat Odası Başkanı A. Şener Bayraktar “ Bir taraftan coğrafi ve iklim şartlarının getirdiği zorluklarla mücadele ederken diğer taraftan da, dünyada uygulanan tarım üzerindeki, serbest piyasa koşullarının getirdiği acımasız ve zalim şartlarla mücadele etmek zorunda kalan çiftçimiz bütün bu zorluklara rağmen yılmadan üretmeye insanlığı doyurma gayreti içerisindedir. Bu çalışmaları sırasında bizlerde çiftçi temsilcisi olarak sivil toplum örgütleri olarak onların icra ettikleri mesleklerini kolaylaştırmaya ve kazançlarını artırma yönünde tedbirler alma konusunda gayret sarf etmekteyiz. Bir taraftan maliyetleri aşağı çekmeye diğer taraftan üretimle ilgili yapısal sorunlarımızı gidermeye yönelik tedbirleri alma gayreti içerisindeyiz. Coğrafi ve iklim koşullarının getirmiş olduğu tahribatla bir taraftan insan eliyle oluşan tahribatı önlemeye çalışıyoruz. İşte bunun en güzeli toprak kayıpları. Bir taraftan erozyon ve toprak kaymasıyla dünya genelinde ve ülkemizde önemli miktarda toprak kayıpları yaşanırken, diğer taraftan insan eliyle yapılan kayıplarla karşı karşıyayız. Bir taraftan sanayi kuruluşlarının, diğer taraftan yerel yönetimlerin bu konudaki yanlış uygulamaları varlıkların elden çıkmasına ve gelecek nesillerin gıda ile ilgili güvencelerin tehdit etmeye kadar götürecek sonuçlar doğuracaktır. Çiftçilerimizin bu manadaki yapısal sorunlarını kazançla ilgili sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Ülkemizin özellikle son 10 yılda özellik 2 katrilyonluk tarım bütçesinin 10 katrilyona çıkmasına rağmen görüyoruz ki çiftçimizin sorunları hala devam etmekte. Kazançla ilgili maliyet ile ilgili ve yapısal sorunları hala aşılamamış durumda. Topraklarımızın önemli bir kısmını su ile buluşturamadık. Verimliliği rekabet ettiğimiz dünyanın gelişmiş tarım ülkelerinin rakamlarına çıkaramadık. Ancak bütün bunlara rağmen ısrarla mücadeleye devam ediyor ve üretme üreterek insanlığı doyurma gayreti içinde bulunuyoruz. Çiftçimizi ekerken de biçerken de, çapada da, hasatta da, tarlada da, köyünde her zaman yüzünün güleceği günler dileğiyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutluyor, katılımınız için herkese teşekkür ediyorum”  dedi.

 

Atatürk Anıtında gerçekleşen tören sonrası Kenan Sofuoğlu Parkta kahvaltı programına geçildi.
Gerçekleşen Kahvaltı Programına Akyazı Kaymakamı Kamuran Mustafa Ballı Akyazı Ziraat Odası Başkanı A. Şener Bayraktar ve yönetim kurulu üyeleri,  Akyazı Belediyesi Başkan vekili Mehmet Çakmak, Akyazı İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Hekimoğlu, Akyazı Ak Parti İlçe Teşkilatı Başkanı Feyzi Bora, Akyazı İlçe Müftüsü Mehmet Şenokur,  Akyazı Muhtarlar Derneği Başkanı Bekir Durmuş ve muhtar üyeleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
 

 

TOPRAKLARI KORUMA NOKTASINDA İRADE GÖSTERİYORUZ

Tarım arazilerini koruma noktasında kurum olarak irade gösterdiklerini söyleyen Şener Bayraktar “Toprakları koruma konusunda irade koyuyoruz. Toprakların ama belediyeler tarafından imara açılması ama sanayiye açılması ama kamu yararı gözetilerek yapılan imar uygulamalarıyla verimli tarım arazilerinin yok olmasına sebebiyet verecek uygulamaları durdurmaya çalışıyoruz. Böyle bir durumda kendi üyelerimizin tepkisini görüyoruz. Bir lira edecek malımı on lira edecekse bana mani oldunuz dediğini görüyoruz. Ama bütün bunlara rağmen geleceği düşünerek toprakları korumak zorundayız. Bu görevi yerine getireceğiz. Diğer taraftan bakıyorsunuz çiftçi meseleleri ile ilgili karşılıklı uzlaşma ve anlaşma yoluyla diyalog kurarak meseleleri çözmeye çalışıyoruz. Siyasi partilerin muhalefet yanında olduklarının tepkisini çekiyoruz. Sivil toplum örgütü olarak bugün iktidarda bulunana mesajlar veremediğimiz tepki koyamadığımız iddiasında bulunuyoruz. Sorunların çözümünde diyalogla karşılıklı görüşmelerle çözemediğimiz zaman anayasadan ve kanundan almış olduğumuz haklarla toplumsal eylemler yapmaya ve tepki koymaya bakıyorsunuz. Bu sefer iktidarda bulunun siyasi partilerin yöneticilerin tepkisiyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Sivil Toplum örgütü yöneticiliği başkanlığı yapmanın böyle bir zor durumu söz konusu. Bütün bu olumsuzluklara zor şartlara rağmen doğruyu iyiyi, Türkiye’nin ülkemizin vatanımızın milletimizin geleceğini düşünerek ve ön görerek doğru yapmaya ve doğru söylemeye devam edeceğiz.” Dedi.
 

 

TRAKTÖR YENİLEME MODASI İSRAFTIR

Son dönemlerde çiftçilerin traktör yenileme değiştirmesini israf olduğunu söyleyen Bayraktar “ İşte son zamanlarda meydana gelen özellikle toprakları korunmasına yönelik aldığımız tedbirler neticesinde karşılaştığımız mesajları anlattım biraz önce . Bunun dışında görüyoruz ki üreticimizin para kazandığı dönemde yatırım yapması gereken alanlardan çok israfa yönelik yatırımlar yaptığını ve bunun sonucunda da ilerleyen dönemlerde bir fakirleşmenin oluştuğunu görüyoruz. Ülkemizde Bir traktör yenileme modası çıktı son zamanlarda. Ben Dünya’nın önemli ekonomik tarımsal büyüklükteki ülkelerini gezdim, gördüm. İşletmeleri bizim on katımız yirmi katımız otuz katımız olduğu ülkelerdeki işletmelerde bu kadar yeni traktöre rastlamadım. Evet büyük traktörler kullanıyorlar. Büyük işletmelerde aynı işi bir anda yapabilen traktörler kullanıyorlar. Bizim gibi yeni ve modelli traktör kullanma ve traktör değiştirme alışkanlığını görmedim. Bu bir israftır, bu bir savurganlıktır, bu bir fakirlik getirir, yokluk getirir, varlık kaybı getirir. Geçmişte enflasyonlu dönemde gördük ki traktör alımı suretiyle yapılan yatırımlar enflasyonun getirdiği şartlarla kazandırıyordu. Ama geldiğimiz son dönemde enflasyonun düşmesiyle enflasyonsuz bir yaşamla düşük enflasyonla bu tür alımların varlık kaybı getirdiğini görüyoruz.50bin liraya alınmış bir traktörün alındığı gün plakasının takılmasından sonra satıyorum dediğiniz zaman 5bin lira 10 bin lira zararına satmak durumunda. Biz kazançlarımızı işletmelerimizi büyütme suretinde yatırım yapmak zorundayız. “dedi.
 
 

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN YATIRIM YAPMALIYIZ
 
Tarım noktasında israf değil yatırım yapılması gerektiğini belirten Bayraktar “Kazandığı üründen para geçen fındık üreticisi fındık üretim alanını büyütmeye para harcayacak. Birinci önceliği bu olacak. Genel gelişimi ve hayatının devamı için yapması gereken giderlerin dışında. Hayvancılıkla meşgul olan üreticimiz hayvan sayısını artırmalı. Hayvan neslini iyileştirmeli. Hijyen şartlarını daha iyi hala getirmeye çalışacağız. Bir taraftan süt fiyatlarının düşük olmasından  yakınan çiftçi, bir taraftan yanlış besleme ve küçük işletmeler sebebiyle maliyetlerimizi artırdığımızdan zarar ediyoruz. Hayvanlara yem bitkileri üreteceğimiz, yem bitkisi üretim alanlarımız son derece düşük. Dünyanın gelişmiş ekonomilerine bakıyoruz, bir hayvanın beslenebilmesi için hazır olan yem bitkileri üretim alanı saha büyüklüğü bir hayvan için on dönüm. Maalesef bizde böyle bir alan yok. Gelişmiş ülkelerin onda biri konumundayız. Bu yüzden Meralarımızı koruyacağız, özellikle hayvancılık sektöründe. Meraların korunması noktasında gerekli mercilere duyarlılığımızı isteklerimizi belirtiyoruz. Yöneticilerimizden de sürdürülebilir tarım için destekleri atılımlarını bekliyoruz. Alanlarımızın sulanabilir alan haline dönüştürülememesi tarım noktasında kötü bir durum. Sakarya ovası, Akyazı ilçesi Türkiye’nin sulamadan sulanabilir toprak verimliğine sahip güzide topraklara sahiptir. Özellikle sulamadan sulanabilir toprak verimliliğine sahip olsak ta mısır üreticisin şikayetleri devam ediyor.” Dedi.

Toplantı kahvaltının ardından son buldu .​​​​

Akgün Restoran Çorba
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Güven Yapı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Makam aracı kullanmayan belediye başkanı işe otobüsle gidiyor
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks