Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Ellidört Park

Cep telefonuna servet yatırdık!

29-10-2014 08:53:42 - TÜRKİYE
Cep telefonuna servet yatırdık!

2009 yılında cep telefonu ithalatına toplam 1,64 milyar lira ödenirken, geçen yıl bu maliyet 5,1 milyar liraya yükseldi

Özgür Adımlar

Türkiye'de cep telefonu ithalatına yapılan harcama son 5 yılda büyük artış oldu. 2009 yılında cep telefonu ithalatına toplam 1,64 milyar lira ödenirken, geçen yıl bu maliyet 5,1 milyar liraya yükseldi. Söz konusu dönemde telefon başına yapılan ödeme de 149 liradan 423 liraya çıktı.

Özellikle, akıllı (smart) telefonların piyasaya sürülmesinin ardından telefon başına yapılan harcamalar da arttı. Bu da Türkiye'nin ağırlıklı ithalat ürünü olan cep telefonlarına yapılan ödemelerin yükselmesine neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2009 yılında ithal edilen 11 milyon cep telefonuna toplam 1,64 milyar lira harcanırken, geçen yıl 12,1 milyon cep telefonu için yurtdışına 5,1 milyar lira ödendi. Son 5 yılık süreçte, cep telefonu başına ödenen rakam da 3 katına çıktı. Yıllık ortalama dolar kuru baz alındığında 2009 yılında bir cep telefonu ortalama 149 liraya (97 dolar) ithal edilirken, geçen yıl bu, 423 liraya (220 dolar) yükseldi.

Bunun yanı sıra geçen yıl 1 milyon 88 bin cep telefonu da yolcu beraberinde Türkiye'ye getirildi.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Ömer Kavas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cep telefonu ithalatının son zamanlarda ciddi oranda arttığını, teknolojik gelişmelerin bu artışta önemli rol oynadığını söyledi.

Cep telefonlarının ilk kullanılmasından bu yana Türkiye'nin 250 milyondan fazla telefon ithal ettiğini ifade eden Kavas, şunları kaydetti:

"Geçen sene ithal edilen cep telefonu sayısı ciddi oranda artmış, her sene 10-11 milyon arası telefon ithal edilirken, geçen yıl 15 milyonu aşmıştır. Bunun sebebi smart phone dediğimiz akıllı telefonlar ve bunlar üzerinden sağlanan mobil geniş band (internet) iletişimidir. Kişilerin istedikleri anda, istedikleri yerden, istedikleri kadar bilgiye erişme ve istedikleriyle paylaşma arzusu devam ettikçe telefonların eskime süreci de dikkate alındığında 10-14 milyon arası telefon Türkiye'nin senelik ihtiyacı olarak gözükmektedir."

İMALAT BAŞVURULARI ARTIYOR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, yerli telefon imalatına yönelik başvurularda da artış var. Bu yılın 6 ayında yerli cep telefonu imalatı başvurusu geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 574,47 artarak, 843 bin 564'e yükseldi.

Türk şirketlerinin yerli üretim için 2013 yılında yaptıkları iddialı yatırımlarla bu pazara girmelerine rağmen cep telefonu Türkiye için bir ithalat ürünü olma özelliğini koruyor.

AA

UB Group

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden