Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

BEREKETİN VE PAYLAŞMANIN TADI AŞURE

2015-10-31 00:00:00
1341 OKUNMA

Melike Nur EROĞLU

  Aşure, Muharrem ayının onuncu günü yapılan aslında daha sık tüketilmesi gereken  sağlıklı tatlılarımızdan biridir.Türkiye'nin mutfak geleneğinin yanı sıra çevredeki ülkelerin çoğunda, Hristiyan ve Yahudi kültürlerinin bir parçası olarak da çeşitli isimler altında hazırlanmaktadır.
  Yörelere göre farklı içeriklere sahip olsa da, içeriğinde 15 çeşit tahıl, kuru ve yaş meyve, kurubaklagil, yağlı tohum çeşitleri içeren aşure bu çeşitliliği ile de zengin vitamin ve mineral içeriğine sahiptir.Bu yüzden aşurenin faydaları saymakla bitmiyor;
• Yüksek enerji içerir, tahıl ve şeker olduğu için yüksek kalorilidir. Bu yüzden enerjiye ihtiyacı olan çocuklar, gelişme dönemindeki ve günlük enerji ihtiyacı yüksek kişiler için çok iyi ve dengeli bir enerji kaynağıdır.
• Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kuru kayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.
• Tamamen tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde hayvansal yağ-kolesterol içermez.
• Aşureye özgü klasik kuru meyvelerden kayısı A vitamini, kuru üzüm demir minerali, kuru incir kalsiyum  ve magnezyum minerali bakımından yoğundur. Böylece aşure; kasların gevşemesi, kas ağrılarının azalması, kemiklerin güçlenmesi ve göz sağlığı için iyi bir kaynaktır.
• İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık ve ceviz, omega-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.
• Aşureye eklenen kuruyemişlerdeki vitamin E sayesinde hormon dengesi desteklenir. Vitamin E, kısırlık ve kanseri önlemeye yardımcıdır, yaşlanmayı geciktirir, cildi yeniler. Vitamin B6 içeriği de sinir sistemi ve cilt sağlığı için değerlidir.
  Aşureyi daha sağlıklı hale getirmek için;
• Bakliyatlarını önceden suda bekletip, düdüklü tencerede pişiriniz. Kaynamayla kayba uğrayan B vitaminleri, düdüklü tencerede buğdayın yüksek su emme kapasitesi sayesinde aşureye geri döner.
• Aşureye ayrıca şeker eklemeye gerek yoktur. Yeterince meyve ile son derece yumuşak ve sağlık açısından güvenli dozda bir tatlı tat yakalayabilirsiniz.
• Tarçını eksik etmeyin!Tarçın kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olacaktır.
  Aşure tüm faydalarına rağmen yüksek kalori içerdiği için özellikle kilo problemi ve kronik hastalığı olanlar porsiyonlarına dikkat etmeliler.Kilo kontrolünde olanlar ana öğün yerine yiyebilir veya yarım porsiyonunu  ara öğün yerine tüketebilirler.                                                                                                  
                                                                                Sağlıklı günler dilerim…
                                                                          Diyetisyen Melike Nur EROĞLU

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden