Aydın Metal
10 K Grup
Batakköylü Düğün Salonu

AH ANAM VAH ANAM

2016-05-10 18:52:03
4572 OKUNMA

Hüseyin HARPUTOĞLU

Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar. Ana evladına ağlarken ciğerleri yanar. Evlat anasına ağlarken ağızdan ağlar. Nasıl olsa ölecekti der. Bir evlat anaya, babaya ne kadar hizmet etse hakkını ödeyemez. Çünkü ana evladına hizmet ederken, onu büyütürken; Allah’ım bunu çok yaşat, uzun ömürlü eyle, yokluğunu gösterme diye dua ederek büyütür. Evlat ise anaya hizmet ederken nasıl olsa yakında ölecek biraz hizmetim olsun ona diye hizmet eder. Ölmeyince başlar mırıldanmaya. Bunun defterimi kayboldu? Azrail aleyhi selam yoksa bunu unuttu mu? Yani bir nevi ölümünü temenni ederek hizmet eder. Ana ise evladının hayatını temenni ederek ona hizmet eder. Arada ne büyük fark var değil mi? Sonra oda evlatlarından aynı muameleyi görür. Cenabı Hakk (C.C) iki şeyde acele eder. Biri ana baba hakkı ikincisi zulüm. Cenabı Hakk (C.C) dünyada bunların cezasını vermeden ruhlarını almaz tecrübe ile sabittir. Yüce Yaratan onlara öf bile deme buyuruyor.  Ve bize onlara karşı yapacağımız duayı bizzat Rabbimiz (C.C) kendisi öğretiyor. “Allah’ım anama babama merhamet eyle, onlar bana küçük yaşta merhamet ettikleri gibi”. Anamız babamız yakınımızda iseler her gün onlara uğramamız lazım. Uzakta iseler telefonla hal ve hatırlarını sorarak gönüllerini almamız lazım. Mezarda iseler her gün Yasin’i Şerif veya Mülk (Tebareke) Suresi en azında üç İhlas Suresi ve Fatiha Suresi okumamız lazım. Öldükten sonrada onları unutmayacağız.

 

Şair öyle diyor;
Üç parça bezdir kefenim
Yılan çıyan yerler tenim
Yıl geçer bilinme yerim
Unutulup kalam bir gün.

 

 

Onları unutursak bizi de öyle unuturlar. Yine şair;

Şam’da Yemen’de olan garip değildir
Kefene sarılmış burnu lehte dayalı olarak yatan var ya Asıl garip odur. Diyor.
Sıkıntısı ve azabı var ise buyuracak imkânı yoktur. Ey müminler istesek te istemesek te bugünler bizimde başımıza gelecektir. Biz korkutmaya çalışmıyoruz. Müslüman olarak görevlerimizi bilelim diyoruz. Tabi ki ana baba olarak ilk önce evlatlarımıza bu eğitimi Kur’an eğitimini vermemiz lazım. Ondan sonra onlardan bu güzel görevleri beklememiz lazım. Bu sıkıntıların başında dini eğitim Kur’an eğitimini ihmal etmek gelmektedir. Buda tecrübe ile sabittir. Cenabı Hakk (C.C) bu görevi bize veriyor. “Ey İman Edenler kendinizi ve ehlinizi ( çoluk çocuğunuzu ) yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemden koruyun”. Bir başka Ayette Cenabı Hakk (C.C)  Peygamberimize hitaben bizlere emrederek “Ehline ( çoluk çocuğunuzu )  namazı emret sende namaza devam et” buyurmaktadır.  Çoluk çocuk sahibi olmuş analar babalar namaz kılmazsa evladına ne verebilir. 

 

 

Bazı gelinler kaynana istemezler.  Kocalarını da etkiliyorlar. Düşünemiyorlar onlarda bir gün kaynana olacaklar. Onları da öyle istemeyecekler. Gelinin biri aktara giderek bana bir zehir ver kaynanamı zehirleyeceğim ama hafif zehir olsun yavaş yavaş zehirlesin ki anlaşılmasın der. Aktarda ona zehiri verir fakat şu tavsiyede bulunur. Nasıl olsa bu iki üç ay içerisinde ölecek bari bu süre içerisinde ona iyi hizmet ver der. Hakkını öde gönlünü al der. Gelin tamam der. Ondan sonra hem zehiri vermeye hem de hizmete devam eder. Kayın valide bakar ki bu gelin değişti ne güzel gelin oldu kızım evladım demeye başlar ona. Bu sefer gelin zehiri aldığı aktara gider. Aktar amca ben kaynanamı zehirlemekten vaz geçtim kaynanam çok tatlı dilli bir kaynana oldu der. Bunun üzerine aktar amca; benim sana verdiğim zaten zehir değildi. Sen ona hizmet edesin diye zararsız bir ilaç verdim. Sen değişince oda değişti der. Demek biz düzelirsek herkes düzelir. Beni sırtında odun taşıyarak kışın soğuğundan koruyan, o fairlik içerisinde yemeyip beni yediren kıymetli anneme bu yazıyı ithaf ediyorum. Mekânın cennet olsun anam. Her gün unutmadığımı gece gündüz Kur’an okuyup sana dua ettiğimi, gerekirse bütün ibadetlerimin sevabını sana vereceğimi biliyorsun anam. Rabbimden en büyük niyazım Cenneti Ala’da anam, yüz senelik ömrünü İslam’a hizmetle geçiren kıymetli Müderris babam, zevcem, evlatlarım, zürriyetim ve bütün sevdiklerimle Rabbim bizi buluştursun inşallah. Bu duygularla bütün analara saygılarımı, sevgilerimi ve dualarımı bildiririm. Selam ve dua ile…

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Markette hasmını vurmuştu, tutuklandı
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks